szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A milánói világkiállításra készült magyar pavilont már tavaly el kellett volna hozni, de egyelőre nem tudni, mi lesz vele.

Bár tavaly május végéig le kellett volna bontani, még mindig áll a 2015-ös milánói világkiállításra készült sámándobszerű magyar pavilon – írja a 24.hu Fónagy Jánosnak, az NFM államtitkárának Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő írásbeli kérdésére adott válasza alapján.

A válaszból kiderül, a pavilon még mindig Milánóban van, havonta pedig eszerint kevesebb mint 100 ezer forintot költenek a fenntartására, amit egy Kárpátok-Alpok Zrt. nevű cég végez, akivel egyébként az NFM nem áll szerződéses viszonyban. Korábban ugyanakkor elismerte, a céget a tárca felügyeli, ők végzik a pavilon bontási, hazaszállítási és újraépítési feladatainak irányítását és lebonyolítását.

"A pavilon üzemeltetési költsége a világkiállítás ideje alatt mintegy 90,5 millió forint volt, míg a világkiállítás bezárása óta eltelt időszakban a felmerült fix, közvetlen olaszországi költségek nem érik el az 1,5 millió forintot. A pavilon aktiválási értéke összesen 1,75 milliárd forint" – írta Fónagy.

A 24.hu felidézi, korábban volt arról szó, hogy az olaszok megtartanák a Sámándobot, de kiderült, hogy mégsem. Ezután az merült fel, hogy hazaszállítják, és Karcagon lesz lovas hagyományokat bemutató tér, ekkor el is költöttek plusz egymilliárdot a projektre, bár 650 millió forint lenne csak a hazaszállítása.

A lap kitér arra is, hogy Szőcs Géza, a világkiállítással megbízott kormánybiztos mandátumának lejárta óta a pavilon felelőse a cégadatok szerint az 1,433 milliárd forintos alaptőkével létrehozott Kárpátok-Alpok Zrt., ahol a felügyelőbizottság elnöke tavaly év végéig a biztonságpolitikai szakértő Nógrádi György volt. Az Átlátszó korábban arról írt, hogy szintén felügyelőbizottsági tag volt a miniszterelnökkel rokonságban álló Vitézy András, Vitézy Tamás nagyvállalkozó és Vitézy László filmrendező fivére, a BÁV korábbi vezérigazgatója.

A lap szerint a Sámándob elszállításának új határideje idén május 1.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!