Tetszett a cikk?

Az eddig szabadon hozzáférhető képekért mostantól pénzt kér a közintézmény.

Több tízezer forintért lehet letölteni Bakó Jenő Fortepanon eddig ingyenesen elérhető képeit – erről maga a fotográfus írt levelet a képarchívumnak. A Fortepan Facebook-posztjából kiderül: a többezres életmű fortepanos képeit a jövőben illegálisan mutathatják meg, így ezek – az archívum történetében egyedülálló módon – lekerülnek honlapjukról.

A történet pikantériája, hogy Bakó képeit egy állami intézmény, a Terror Háza Múzeum vásárolta meg – vélhetően közpénzből. Fel is kerültek annak a holnapjára, ahol – mint a Fortepan megjegyzi – ez az egyetlen fotós tartalom. És egyből jogdíjassá is tették a korábban a Fortepanon, a szerző engedélyével  szabadon hozzáférhető állományt. A letöltésnek pedig borsos ára van: egy kép publikálásáért 15-30 ezer forintot kér a Terror Háza.

Arra is a Terror Háza kötelezte a fotóst, hogy a Fortepanról vetesse le képeit, ellenkező esetben perrel fenyegették meg – derül ki Bakó leveléből.

„Még szerencse, hogy Schmidt Máriának nem kell ilyen helyzettől tartania. Hisz képeinket – ahogy a vállalhatatlan 56-os emlékév során is – nyugodtan használhatják, bármire” – fogalmaz posztjában a Fortepan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Viharos lesz északon, máshol inkább napsütéses a csütörtök

Viharos lesz északon, máshol inkább napsütéses a csütörtök

Videó: 26 000 fényévre néztek el a NASA tudósai, most meghallgathatja, mit láttak

Videó: 26 000 fényévre néztek el a NASA tudósai, most meghallgathatja, mit láttak

Farkas Zoltán: A jog veszélyes fegyver

Farkas Zoltán: A jog veszélyes fegyver