szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A filmügyi kormánybiztos a Kossuth Rádióban fürdött kicsit a filmek hozta díjesőben, és fejtette ki gondolatait múltról, jelenről és a jövő nyárról. Azt is elmondta, hogy a Saul fia történelmi film.

A filmipari kormánybiztos, TV2-tulajdonos, kaszinügyi vállalkozó Andy Vajna most kormánybiztosként beszélt a Kossuth Rádió Vasárnapi Újságjában. Vajna nem szerénykedett, a magyar film utóbbi két-három évében tapasztalható díjeső apropóján elmondhatta, hogy színre lépése óta a "romokból építették fel a mai filmtámogatási rendszert". Korábban "a szakma lejáratta magát, mindenki azt hitte, hogy a filmesek lopnak, csalnak, pedig nem", írja az MTI. "Olyan sok probléma volt a filmek körül, hogy muszáj volt ezt leállítani" utalt a Filmalap előtti filmes szakmai szervezetre, a Magyar Mozgókép Közalapítványra, amelyet megszüntetett az Orbán-kormány.

Az új rendszer szerinte jó, átlátható, jól követhető, hova mennek a pénzek, a támogatás a vászonra, azaz a filmekbe megy, nem máshova, "más helyekre". (Annak idején még a néhai Kőrösi Zoltán elnöksége alatt került ki az MKKA átvilágításáról egy hangfelvétel, amely kriminális állapotokat észlelt - a KEHI eltűnt hatmilliárd forint után nyomozott.)

Vajnának hiányoznak a történelmi filmek, bár a Saul fiát is ilyennek tartja. Próbálkoznak Hunyadi- vagy betyár témájú filmekkel is, de még nem elég jók a forgatókönyvek. Szerinte magyarok nem járnak olyan gyakran moziba, mint ahogy azt a Filmalapnál szeretnék. "Eltartott három-négy évig, míg eljutottunk odáig, hogy tudjuk, mi az, amire szükség van" - a nyáron már ilyen filmek jönnek, mint a Kincsem, a Budapest Noir és a Pappa Pia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feltételes szakítás: a Merkel-gyűlölő németeken múlik a Fidesz néppárti jövője

Feltételes szakítás: a Merkel-gyűlölő németeken múlik a Fidesz néppárti jövője

Így látja a nemzetközi sajtó a Néppárt és a Fidesz szakítását

Így látja a nemzetközi sajtó a Néppárt és a Fidesz szakítását

Hajlandó visszaállítani a régi kollektív szerződést a Continental Makón

Hajlandó visszaállítani a régi kollektív szerződést a Continental Makón