szerző:
hvg.hu

Megint lesz TérTánc produkció a Hősök terén, nemzetközi sztárénekesek és dirigensek érkeznek, tovább folytatódnak a közösségi hetek. Bejelentették a fesztiválzenekar 2017-18-as programját.

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) a 2017–18-as évadot szeptemberben Mozart Don Giovanni című operájával indítja, amely néhány évvel ezelőtt már elvarázsolta nemcsak az itthoni, de az amerikai közönséget is. Fischer Iván az évadban először kilép a Mozart-sorozat bűvköréből, és Verdi legutolsó operáját, a Falstaffot is megrendezi. Az ugyancsak szcenírozott koncerteken több énekes sztárral dolgozik együtt: Falstaffot Nicola Alaimo, Fordot Tassis Christoyannis, Alice-t pedig Eva Mei alakítja. Alaimót ebben a szerepben már hallhatta a New York-i Metropolitan és a milánói Scala közönsége is.

Karakteres karmesterek

Az első női dirigens személyében az amerikai Marin Alsop dirigálja idén a BFZ-t. A szezon vendégkarmesterei között köszönthetjük még Dmitrij Kitajenkót, aki Sosztakovics, Rachmaninov és Csajkovszkij műveiből válogatott, újra eljön a zenekarhoz Marek Janowski, a „sebész karmesteri pálcával”, ugyancsak visszatérő vendég a finnek kedvence, Jukka-Pekka Saraste, aki ezúttal egy apokaliptikus, olykor sokkoló Bruckner-szimfóniát hoz a magyar közönségnek, és vezényli a zenekart a Grammy-díjas régizene-specialista, Jordi Savall is. A barokk élményt tökéletesíti a kamarazene szenvedélyes szerelmese, Jonathan Cohen, a kortárs zenéből pedig egy hamisítatlan Jörg Widmann-esten kaphatunk ízelítőt. Fischer Iván az új évadban többek között Csajkovszkijt, Bartókot, Brahmsot, Schumannt, Rachmaninovot és Mahlert vezényel.

Semmi rutinszerű

A világon egyedülálló, hogy egy szimfonikus zenekaron belül barokk együttes is működik, ezt az együttest pedig most a BFZ zeneigazgatója beemeli a nagyzenekari koncertek programjába. A BFZ több koncertet is Johann Sebastian Bach barokk hangszereken megszólaltatott művével kezd majd, így a közönség átélheti a két hangzás közötti döbbenetes különbséget. „Ez a kis újítás része annak a hosszú távú elképzelésünknek, hogy kinyitva a szimfonikus zenekar hagyományos kereteit, új koncertformákkal és szélesebb tevékenységgel fokozatosan létrehozzuk a 21. század sokoldalú zenekarát, amely halad az idővel” – fejti ki Fischer.

Nemzetközi szólistagárda

A hétszeres Grammy-díjas zongoraművész, Emanuel Ax tökéletesen illeszkedne a 21. század sokoldalú zenekarába, hiszen miközben elkötelezett híve a kortárs szerzőknek, a Fesztiválzenekarral egy igazi klasszikust, Mozart d-moll zongoraversenyét játssza. Eljön hozzánk a lengyel zongoraművész, Piotr Anderszewski is, egy valódi punk magyar gyökerekkel, intenzív és eredeti játékstílussal. A zongoristák mezőnyét erősíti a világhírű orosz zongoraművész, Lilya Zilberstein és Radu Lupu is. A fiatal orosz-német hegedűművész, Alina Pogostkina egy Sibelius-hegedűversennyel lepi meg a közönséget, Arabella Steinbacher pedig Korngold Hegedűversenyével készül.

©

Sorozatok

Egy évadnyi szünet után Takács-Nagy Gábor vezényletével folytatódik a Haydn-Mozart-sorozat, és a kamarazene rajongói is válogathatnak a Vasárnapi Kamarazene és a Vissza a természethez című sorozatok koncertjei között. Érdemes meghallgatni, hogy szól az orgonapozitív, a vibrafon vagy a violone.

A Müpával közös szervezésű maraton főhőse ezúttal Leonard Bernstein lesz. Eklektikus kompozícióiban keveredik a jazz, a klezmer és a színházi zene, de bármit is komponált, elsődleges célja a kommunikáció volt. Ahogy fivére, Burton Bernstein fogalmazott, „Lenny történelmet írt: ő volt az első amerikai, akit komolyan vettek a koncerttermekben”.

Toleranciakoncert a Hősök terén

Leonard Bernstein zenéjének fontos szerepe van a Fesztiválzenekar idei évadának lezárásában is. A szezon egyik tetőpontja a TérTáncKoncert lesz június 10-én a Hősök terén, ahova idén is több mint ötszáz, hátrányos helyzetű térségből érkező és szerencsésebb sorsú gyereket várnak táncolni. A fiatalok, akik már január óta készülnek a nagy eseményre, idén a Bernstein West Side Storyjából készült Szimfonikus táncokra mozognak majd együtt.

Közösségi Hetek

A zenekar 2017–18-ban újabb három ingyenes Közösségi Hetet szervez elhagyott zsinagógákban, gyermekgondozási intézményekben, templomokban és idősotthonokban, de az idei, 2016–17-es szezon is tartogat még két ilyen különleges hetet májusban és júniusban. Az együttes kamaraformációi Zsinagógakoncertet adnak Orosházán, Tokajban, Esztergomban és Mezőtúron, gyerekeknek zenélnek többek között Ózdon a Van Helyed Stúdióban, a fóti gyermekotthonban, Kisújszáláson, Zsámbékon és Salgótarjánban, és fellépnek több templomban: Kiskőrösön, Balassagyarmaton és Debrecenben is. Két hét alatt huszonnégy idősotthonban muzsikálnak, többek között a BZSH Újpesti Szeretetotthonában, az Aranysziget Otthon Nagymágocsi Kastélyotthonában vagy a Dunakeszi Szociális Szolgáltató Központ Idősek Otthonában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gyászos lett a Magyar Kultúra Napja

Gyászos lett a Magyar Kultúra Napja

Orbán köréből repült fel a hidrogénes helikopter

Orbán köréből repült fel a hidrogénes helikopter

Koronavírus: 17-re nőtt a halálos áldozatok száma, Vuhanban leállt a tömegközlekedés

Koronavírus: 17-re nőtt a halálos áldozatok száma, Vuhanban leállt a tömegközlekedés

Véget ért a fideszes vizit Orbánnál, mindenki kapott bizonyítványt

Véget ért a fideszes vizit Orbánnál, mindenki kapott bizonyítványt

Tőkéczki László síremléket kapott

Tőkéczki László síremléket kapott

A győri MSZP volt alelnöke beállt a Fidesz jelöltje mellé

A győri MSZP volt alelnöke beállt a Fidesz jelöltje mellé