szerző:
hvg.hu

Megint lesz TérTánc produkció a Hősök terén, nemzetközi sztárénekesek és dirigensek érkeznek, tovább folytatódnak a közösségi hetek. Bejelentették a fesztiválzenekar 2017-18-as programját.

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) a 2017–18-as évadot szeptemberben Mozart Don Giovanni című operájával indítja, amely néhány évvel ezelőtt már elvarázsolta nemcsak az itthoni, de az amerikai közönséget is. Fischer Iván az évadban először kilép a Mozart-sorozat bűvköréből, és Verdi legutolsó operáját, a Falstaffot is megrendezi. Az ugyancsak szcenírozott koncerteken több énekes sztárral dolgozik együtt: Falstaffot Nicola Alaimo, Fordot Tassis Christoyannis, Alice-t pedig Eva Mei alakítja. Alaimót ebben a szerepben már hallhatta a New York-i Metropolitan és a milánói Scala közönsége is.

Karakteres karmesterek

Az első női dirigens személyében az amerikai Marin Alsop dirigálja idén a BFZ-t. A szezon vendégkarmesterei között köszönthetjük még Dmitrij Kitajenkót, aki Sosztakovics, Rachmaninov és Csajkovszkij műveiből válogatott, újra eljön a zenekarhoz Marek Janowski, a „sebész karmesteri pálcával”, ugyancsak visszatérő vendég a finnek kedvence, Jukka-Pekka Saraste, aki ezúttal egy apokaliptikus, olykor sokkoló Bruckner-szimfóniát hoz a magyar közönségnek, és vezényli a zenekart a Grammy-díjas régizene-specialista, Jordi Savall is. A barokk élményt tökéletesíti a kamarazene szenvedélyes szerelmese, Jonathan Cohen, a kortárs zenéből pedig egy hamisítatlan Jörg Widmann-esten kaphatunk ízelítőt. Fischer Iván az új évadban többek között Csajkovszkijt, Bartókot, Brahmsot, Schumannt, Rachmaninovot és Mahlert vezényel.

Semmi rutinszerű

A világon egyedülálló, hogy egy szimfonikus zenekaron belül barokk együttes is működik, ezt az együttest pedig most a BFZ zeneigazgatója beemeli a nagyzenekari koncertek programjába. A BFZ több koncertet is Johann Sebastian Bach barokk hangszereken megszólaltatott művével kezd majd, így a közönség átélheti a két hangzás közötti döbbenetes különbséget. „Ez a kis újítás része annak a hosszú távú elképzelésünknek, hogy kinyitva a szimfonikus zenekar hagyományos kereteit, új koncertformákkal és szélesebb tevékenységgel fokozatosan létrehozzuk a 21. század sokoldalú zenekarát, amely halad az idővel” – fejti ki Fischer.

Nemzetközi szólistagárda

A hétszeres Grammy-díjas zongoraművész, Emanuel Ax tökéletesen illeszkedne a 21. század sokoldalú zenekarába, hiszen miközben elkötelezett híve a kortárs szerzőknek, a Fesztiválzenekarral egy igazi klasszikust, Mozart d-moll zongoraversenyét játssza. Eljön hozzánk a lengyel zongoraművész, Piotr Anderszewski is, egy valódi punk magyar gyökerekkel, intenzív és eredeti játékstílussal. A zongoristák mezőnyét erősíti a világhírű orosz zongoraművész, Lilya Zilberstein és Radu Lupu is. A fiatal orosz-német hegedűművész, Alina Pogostkina egy Sibelius-hegedűversennyel lepi meg a közönséget, Arabella Steinbacher pedig Korngold Hegedűversenyével készül.

©

Sorozatok

Egy évadnyi szünet után Takács-Nagy Gábor vezényletével folytatódik a Haydn-Mozart-sorozat, és a kamarazene rajongói is válogathatnak a Vasárnapi Kamarazene és a Vissza a természethez című sorozatok koncertjei között. Érdemes meghallgatni, hogy szól az orgonapozitív, a vibrafon vagy a violone.

A Müpával közös szervezésű maraton főhőse ezúttal Leonard Bernstein lesz. Eklektikus kompozícióiban keveredik a jazz, a klezmer és a színházi zene, de bármit is komponált, elsődleges célja a kommunikáció volt. Ahogy fivére, Burton Bernstein fogalmazott, „Lenny történelmet írt: ő volt az első amerikai, akit komolyan vettek a koncerttermekben”.

Toleranciakoncert a Hősök terén

Leonard Bernstein zenéjének fontos szerepe van a Fesztiválzenekar idei évadának lezárásában is. A szezon egyik tetőpontja a TérTáncKoncert lesz június 10-én a Hősök terén, ahova idén is több mint ötszáz, hátrányos helyzetű térségből érkező és szerencsésebb sorsú gyereket várnak táncolni. A fiatalok, akik már január óta készülnek a nagy eseményre, idén a Bernstein West Side Storyjából készült Szimfonikus táncokra mozognak majd együtt.

Közösségi Hetek

A zenekar 2017–18-ban újabb három ingyenes Közösségi Hetet szervez elhagyott zsinagógákban, gyermekgondozási intézményekben, templomokban és idősotthonokban, de az idei, 2016–17-es szezon is tartogat még két ilyen különleges hetet májusban és júniusban. Az együttes kamaraformációi Zsinagógakoncertet adnak Orosházán, Tokajban, Esztergomban és Mezőtúron, gyerekeknek zenélnek többek között Ózdon a Van Helyed Stúdióban, a fóti gyermekotthonban, Kisújszáláson, Zsámbékon és Salgótarjánban, és fellépnek több templomban: Kiskőrösön, Balassagyarmaton és Debrecenben is. Két hét alatt huszonnégy idősotthonban muzsikálnak, többek között a BZSH Újpesti Szeretetotthonában, az Aranysziget Otthon Nagymágocsi Kastélyotthonában vagy a Dunakeszi Szociális Szolgáltató Központ Idősek Otthonában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hogyan bírhatja ki az euró, ami Olaszországban történik?

Hogyan bírhatja ki az euró, ami Olaszországban történik?

A Budapestre érkező Sting és Shaggy egy izgalmas kis olasz sportautóban

A Budapestre érkező Sting és Shaggy egy izgalmas kis olasz sportautóban

Marco Rossi: "Meccsnapon nincsen demokrácia"

Marco Rossi: "Meccsnapon nincsen demokrácia"

Egy kigyulladt busz miatt nagyon belassult a forgalom a Széll Kálmán térnél – videó

Egy kigyulladt busz miatt nagyon belassult a forgalom a Széll Kálmán térnél – videó

Nagy visszatérő: Ranieri újra a Premier League-ben

Nagy visszatérő: Ranieri újra a Premier League-ben

Trump trónfosztása, már nem az elnök az Egyesült Államok leggazdagabb aktív politikusa

Trump trónfosztása, már nem az elnök az Egyesült Államok leggazdagabb aktív politikusa