szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 61 oldalas dokumentum 720 ezer dollárért kelt el – John F. Kennedy a második világháború után vezette a naplót, amelyben Hitlerrel és az ENSZ-szel kapcsolatos feljegyzések is szerepelnek.

A bostoni központú RR Aukciósházban szerdán megrendezett árverésen jóval a becsült ár, 200 ezer dollár (57 millió forint) fölött cserélt gazdát a későbbi amerikai elnök 61 oldalas naplója.

A dokumentum megszerzéséért heves licitharc alakult ki, végül egy J.F. Kennedy-gyűjtő, Joseph Alsop győzte le a helyszínen és telefonon licitáló vetélytársakat. A 71 éves gyűjtő elmondta, hogy a naplót személyes kollekciójában helyezi el.

A nagyrész gépelt szöveget tartalmazó naplóban 12 kézírásos oldal is található. Kennedy 28 éves korában, 1945-ben vezette, amikor a Hearst-lapok újságírójaként a háború dúlta Európából tudósított.

"Nagyon örülök, hogy sikerült megszereznem" – mondta el Alsop, aki 16 éves korában, a hatvanas években befolyásos újságíró nagybátyja házában találkozott Kennedyvel. Hozzátette, hogy szerinte a dokumentum nemcsak Kennedy emlékét idézi meg, hanem betekintést nyújt világnézetének formálódásába is.

Kennedy az ötvenes évek végén adta a naplót Deirdre Hendersonnak, kampányirodája kutatási asszisztensének, aki jelenleg Boston környékén él.

A naplóban Kennedy egyebek mellett beszámol berlini tapasztalatairól, leírja, hogy látta Hitler bunkerét és azon töpreng, hogy Hitlert talán nem is ölték meg.

Henderson korábban kifejtette, hogy mikor Kennedy a naplóban a Hitlert övező legendáról beszél, ebből nem német diktátor iránti szimpátia nyilvánul meg. Kennedy a frissen létrehozott ENSZ-ről írva a nemzetközi szervezet hatékonyságával kapcsolatban fejezi ki kételyeit.

Henderson elmondta: azért akarta eladni a naplót, hogy gondoskodjon a megfelelő megőrzéséről és szándékosan időzítette az eladást Kennedy születésének századik évfordulójára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Úgy tűnik, mégsem kérelmezték az oroszok a Szputnyik V uniós engedélyezését

Úgy tűnik, mégsem kérelmezték az oroszok a Szputnyik V uniós engedélyezését

Most magyarul is megnézheti a kortárs japán filmművészet legjavát

Most magyarul is megnézheti a kortárs japán filmművészet legjavát

A főváros saját számításai szerint legalább 23 milliárd forintot bukik az iparűzési adó megfelezése miatt

A főváros saját számításai szerint legalább 23 milliárd forintot bukik az iparűzési adó megfelezése miatt