szerző:
hvg.hu

Nem madáretető, nem postaláda, hanem mini kiállítótér. Ráadásul egy elemlámpával éjjel is megfigyelhető a benne rejlő világ.

Legálisan lehet kukkolni Budapesten, miután ismét kihelyezték a város több pontján a SKUBI-dobozokat. Tavaly már láthatóak voltak ezek a Duna-parti fákon és más tereptárgyakon egy művészeti projekt keretében, amelynek célja az volt, hogy a látogatók elgondolkodjanak a Duna életünkben betöltött jelentőségéről.

A SKUBI egy mini kiállítótér, amiben életkortól és foglalkozástól függetlenül bárki elkészítheti alkotását: a fából készült doboz egyik végén fényáteresztő üveg, a másikon kukucskáló nyílás van. A belső térben az alkotók egyszerű eszközökkel, vagy akár kifinomult művészeti módszerekkel is elkészíthetik munkájukat – olvasható a projekt oldalán.

A dobozban megjelenhetnek szövegek, alakok, feliratok, tárgyak, amelyeket a bekukucskáló érdeklődők akár éjjel is láthatnak egy elemlámpa segítségével. Alapesetben három rétegben lehet a belső térben alkotni, de a rétegek száma növelhető vagy csökkenthető, ez az alkotó fantáziájára és ügyességére van bízva. A rétegek áttetszőek, így a térhatás is érvényesül – magyarázzák.

A sorszámozott dobozokat pántolószalaggal rögzítették fákhoz vagy más tereptárgyhoz, és tavaly június közepétől július közepéig voltak kint először. Akkor olyan alkotások voltak bennük láthatóak, amelyeket öt workshopon készítettek el felnőttek és gyerekek.

Idén a dobozok egy részét újra elővették a Budapest100 programja keretében, és most a Kiscelli Múzeum archív fotói elevenednek meg összesen húsz SKUBI-ban a Duna mindkét partján, nagyjából a fotók készítésének eredeti helyszínein. A kiállítás a Múzeumok Éjszakájáig, azaz 2017. június 24-ig látható. A helyszínek felsorolása itt található. Található ilyen doboz egyebek mellett a Batthyány téren, a Belgrád rakparton, a Bem rakparton vagy a Clark Ádám téren.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vajon hatékony az online terápia?

Vajon hatékony az online terápia?

Mondott pár érdekeset Bánki Erik a lakáskasszák folytatásáról

Mondott pár érdekeset Bánki Erik a lakáskasszák folytatásáról

Még egy csúcson túl lévő focista is elképesztő autóparkot tud tartani

Még egy csúcson túl lévő focista is elképesztő autóparkot tud tartani

Segítettek a nézők, sikerült albérletet találni a vakvezető kutyás fiatalnak

Segítettek a nézők, sikerült albérletet találni a vakvezető kutyás fiatalnak

Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat

Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat

Tüzérségi eszköz került elő az Ínség-sziklánál

Tüzérségi eszköz került elő az Ínség-sziklánál