szerző:
hvg.hu

"Éljen minden bájos, szép nő" – éneklik a színművészetisek a Kossuth-díjas Máthé Erzsi, a Nemzet Színésze születésnapja alkalmából készített videón.

1927. május 16-án született Máthé Erzsi színésznő, aki pályáját azért nem a Színművészeti Főiskolán kezdte, mert oda nem vették fel, így az Országos Színészegyesület iskolájának hallgatója volt, ahol többek közt Várkonyi Zoltán és Gobbi Hilda voltak a mesterei.

A Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja kilencvenedik születésnapjára a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói készítettek megható köszöntővideót:

Máthé Erzsi a Vígszínházban kezdte pályafutását 1948-ban, majd néhány évig Pécsen játszott. 1952-ben került a Gellért Endre vezette Nemzeti Színházba.

1982-ben alapító tagként követte Zsámbéki Gábort és Székely Gábort a Katona József Színházba, már itt, 1985-ben kapta meg Kossuth-díját korábbi elismeréseit követően. 2000-ben választották a Nemzet Színészévé.

A Katonában saját vagyonából létrehozta a Máthé Erzsi-díjat, amelyet minden évben egy-egy fiatal színésznek ítél – titkos szavazással – a társulat, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen pedig a Máthé Erzsi Alapítvánnyal támogatja a kiváló eredménnyel végzett hallgatókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!