szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A marokkói Marrákesben 86 évesen elhunyt Juan Goytisolo spanyol író és orientalista, kritikus szellemű értelmiségi, akit gyakran emlegettek a kultúrák közti közvetítőként és a Nobel-díj várományosaként is.

A katalán származású író márciusban szenvedett szélütést, állapota az elmúlt hetekben fordult egyre rosszabbra.

Goytisolo pályája során több mint 60 könyvet írt, ismertebb regényei közé tartozik a magyarul is megjelent Hordalék, a Személyleírás és a Szigeti krónika. Köztudott róla, hogy semmilyen technikát nem használ, műveit kézzel jegyzi le.

A spanyol nyelvű irodalmi Nobel-díjként emlegetett elismerést, a Cervantes-díjat 2015-ben adták át neki. A zsűri akkori méltatása szerint Goytisolo a spanyol irodalom egyik csúcsát jelenti, főleg a második világháború utáni időszakot illetően.

Köszönőbeszédében Juan Goytisolo a világban és Spanyolországban tapasztalható igazságtalanságok ellen emelt szót. Elképzelte Cervantes hősét, Don Quijotét a jelenkorban, aki szerinte most "a kilakoltatottak, a hitelkárosultak és a segítségre szoruló ceutai és melillai menekültek" érdekében harcolna.

Saját magát Cervantes "gyógyíthatatlan tanítványaként" jellemezte, akinek nehéz beletörődnie abba a világba, amely munkanélküliséggel, korrupcióval, bizonytalansággal, a társadalmi igazságtalanságok növekedésével és a fiatalok elvándorlásával terhelt.

A díjátadón mondott beszéd pontosan tükrözte az író műveinek hangvételét. Goytisolo kritikusa volt a katolikus spanyol társadalomnak, több könyve foglalkozik a háború utáni diktatúrával, a spanyol társadalom Franco alatti és utáni elmaradottságával, és saját későbbi emigrációjával.

A katalán írót úgy ismerték, mint aki a nyugati és az arab világ között ingázik, közvetítőnek számított a kultúrák között. Szülővárosában, Barcelonában nőtt fel, de már 1956-ban, a Franco-rezsim ellenzőjeként önkéntes száműzetésbe vonult Párizsba. Művei hazájában 1963-tól Franco 1975-ben bekövetkezett haláláig be voltak tiltva.

Marokkóban felesége, Monique Lange francia írónő 1997-es halála után telepedett le. Hétfő este helyezik örök nyugalomra az észak-marokkói El-Arais spanyol temetőjében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez az óra folyamatosan méri, hogy van-e láza

Ez az óra folyamatosan méri, hogy van-e láza

Szándékosan rosszul írják a fagyasztott krumpli csomagolásán, meddig kell sütni

Szándékosan rosszul írják a fagyasztott krumpli csomagolásán, meddig kell sütni

Orbán nem a járványt akarja legyőzni, hanem az ellenzékét

Orbán nem a járványt akarja legyőzni, hanem az ellenzékét