szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két daluk is hatalmas hazai rádiós siker volt az elmúlt években, közben pedig közel sem tizenkettő-egy tucat popot játszanak, hanem egyszerre slágeres és elgondolkodtató könnyűzenét. Egy időre eltűntek a színről, most azonban új dallal és klippel térnek vissza, amit először a hvg.hu-n lehet megnézni.

„Az utolsó dalunk, a Hullám pont egy éve jött ki. A szünetnek nem igazából volt tudatos oka, bár az énekes/gitárosunk Mórocz Tomi időközben egy csomó zenekarral elkezdett dolgozni, mint szövegíró és producer, többek közt ő írta az új Biebers-album szövegeit is. De azért a háttérben folyamatosan dolgoztunk mi magunk is dalokon, csak picit ki kellett találni magunkat újra. Új inspirációra is szükség volt, zeneileg és szöveg tekintetében egyaránt. Új producerekkel is próbálkoztunk, aztán a végén persze visszatértünk állandó társunkhoz, KurioUSs-hoz” – meséli Urbán Dániel, a Bermuda basszusgitáros-zenekarvezetője, amikor arról kérdezzük, mi az oka annak, hogy együttese, mely jelentékeny sikereket aratott a hazai zenei színtéren, egy időre eltűnt a horizontról.

Ami pedig ezeket a sikereket illeti, bár a Bermuda nem tartozik a legnépszerűbb hazai klubzenekarok közé (nem is törekedett rá, de erről később), ám, ha a dalokat nézzük, nem nagyon lőtt mellé az elmúlt években. Móroczék bemutatkozó száma, a 2012-es Monte Carlo rövid idő alatt a Petőfi Rádió slágerlistájának első helyéig jutott és máig a Petőfi legjátszottabb dala, míg az együttes máig legsikeresebb felvétele, a 2013-ban megjelent London 6 hétig vezette egyidejűleg a Petőfi, a Class Fm és a VIVA TV slágerlistáit, a hozzá tartozó videót pedig több mint 1 300 000-en nézték meg a YouTube-on.

Persze az, hogy a Bermuda inkább a dalok révén, és nem mint sikeres koncertzenekar lett népszerű, nem véletlen, hanem egyfajta koncepció része, mely működési elv a hangsúlyos dalmegjelenésekre épül. És hogy ez így marad-e? „Igen, annyi változással, hogy elkezdtünk minél több élő koncertet csinálni. Mórocz Tomi önálló akusztik esteket is csinál egyre többet, és a zenekar is ahova csak tud, igyekszik majd élőben eljutni a következő hónapokban. Amikor 2012-ben elindultunk, akkor azért itthon elég meglepőnek hatott ez a kizárólag dalokban gondolkodás, nem is sokan csinálták, miközben mára szinte már teljesen bevett gyakorlat mindenkinél.” – meséli Urbán, aki azt azért hozzáteszi, hogy „5 év azért nagyon nagy idő, szóval, ami akkor működött, az nem biztos, hogy ma is sikeres tud lenni”.

Nos, és akkor itt a Bermuda új dala, a Tizenhat, és a hozzá tartozó klip, amit először itt a hvg.hu-n lehet megnézni, s amely nem meglepő módon, mondhatni a Bermuda hagyományainak megfelelően pillanatkép a fiatalokról, úgy, ahogy a bermudások látják. Egy popdalba oltott polaroidkép: „Milyen ma fiatalnak lenni? Pizzázni a háztetőn, átrohanni a Szabadság hídon, hajnalban hazavillamosozni, álmodozni Miskolcon Los Angelesről, elhinni, hogy most minden más lesz, belemerülni a hétvégébe, vagy épp hagyni az egészet és egy kapucni alatt filmezni, amíg csak lehet.”

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!