Hamvay Péter
Hamvay Péter
Tetszett a cikk?

50 millió forintért Puskás Tamás, a színház igazgatója veheti meg a belvárosi Centrál Színházat üzemeltető nonprofit kft.-t. Így döntött kedden a főváros tulajdonosi bizottsága – értesült a hvg.hu hivatalos forrásból.

Puskás Tamás rendező volt az egyetlen jelentkező a főváros által a Centrál Színház Nonprofit Kft. eladására kiírt pályázaton. A Főváros Emberi Erőforrások Bizottsága után tegnap a Tulajdonosi Bizottság is áldását adta az adásvételre, a holnapi Közgyűlésnek már csak az lesz a dolga, hogy a fenntartói szerződés helyett közszolgáltatási szerződést kössön az immár Puskás Tamás tulajdonában lévő céggel.

Puskás 50 millió forintért jutott hozzá a Centrál Színházat üzemeltető kft.-hez, melyben az épület nem, de a színházi működéséhez szükséges nem beépített berendezések, színpadi jogok, díszletek, jelmezek is benne foglalatnak. Az Opten adatbázisból kiderül, hogy a Centrál Színház Színházművészeti Nonprofit Kft. 2016-ban 800 milliós eszközállománnyal rendelkezett.

Innen nézve Puskás Tamás nem csinált rossz üzletet. S ha valaki most akarná kiállítani a színház repertoárját, és felszerelni két játszóhelyet, valószínűleg még nagyobb összegre lenne szüksége. Másfelől viszont egy nonprofit cégről van szó, amiből nem lehet osztalékot kivenni.  Puskás korábban azzal érvelt, hogy a csődbe jutott Vidám Színpad helyén ő hozta létre a mai színházat: „évek önálló, felnőtt, önmagáért felelősséget vállaló magányos utat járunk, erre kényszerített minket a színház múltja és a főváros szándéka. Viszont ehhez nem jártak a megfelelő szabadsági fokok. Ha megkövetelik, hogy gyakorlatilag úgy működjünk, mint egy magánszínház, akkor teremtsük meg ezt a helyzetet papíron is.” A nyílt pályázat egyébként testreszabottam lett kiírva, hiszen az új tulajdonosnak meg kell tartania a színház repertoárját és igazgatóját is. A takarékos és sikeres működés miatt olyan sok pénz volt a kft.-ben, hogy a korábbi eladás épp e miatt esett kútba. Ekkor döntött úgy a Főváros, hogy a pénz egy részét a színház felújításra elhasználja.

A Főváros annyit nyer a magánosításon, hogy nem kell támogatnia a színházat,(amit eddig nem nagyon tett), és nem őt terhelik az épület karbantartási költségei, továbbá bérleti díjhoz is jut.

A szerződés szerint ugyanis az immár magán kft. havi 1,7 millió forintért bérelheti a színház Révay utcai épületét 10 évig a Fővárostól. Annyit szigorított a bizottság a kiírásban szereplő feltételeken, hogy ha a cég 20 millió forint adózott eredménynél magasabb összeget ér el, az efelett lévő összeget – emelt bérleti díjként – be kell fizetnie a Fővárosnak. A tavalyi felújítások 50 milliós, visszaigényelhető áfa-tartalmát pedig további felújításokra kell fordítania a cégnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!