szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyűrűzik a 3 milliárd dolláros sikkasztási ügy: a Red Granite Pictures lopott pénzből finanszírozhatott három filmet, köztük A Wall Street farkasát, emellett kétes forrásból származó vagyontárgyakat is nagyvonalúan osztogattak, például Leonardo DiCapriónak.

Leonardo DiCaprio amerikai színész ajándékba kapott tárgyait, köztük Picasso- és Basquiat-festményeket, valamint Marlon Brando Oscar-szobrát is lefoglalják az amerikai hatóságok egy nagyszabású nemzetközi akció részeként, amelyben milliárd dolláros nagyságrendű elsikkasztott malajziai közpénzt próbálnak visszaszerezni.

A filmsztár szóvivőjének közleménye szerint DiCaprio minden olyan tárgyat kész átadni a hatóságoknak, amelyet ajándékként fogadott el egy jótékonysági aukcióra és amely olyan emberekhez köthető, akik kapcsolatban állnak a Najib Razak malajziai miniszterelnök által 2009-ben létrehozott és jelenleg egy gigantikus sikkasztási és pénzmosási ügyben érintett gazdaságfejlesztési alappal (1MDB).

DiCaprio közleményéből nem derül ki, hogy átadta-e már a hatóságoknak, amit kellett, továbbá azt a Diane Arbus-fotográfiát, amely ugyancsak szerepel az igazságügyi minisztérium csütörtökön benyújtott keresetében.

Lopták A Wall Street farkasát is

Amerikai ügyészek szerint az alapból – fedőcégek révén és részben amerikai bankokon keresztül – több mint 3 milliárd dollárt (551 milliárd forint) loptak ki nagy értékű ingatlanokat, luxustermékeket, Monet- és Van Gogh-festményeket, valamint egy repülőgépet vásárolva, valamint A Wall Street farkasa című film finanszírozásával. A DiCaprio főszereplésével készült 2013-as hollywoodi filmdráma finanszírozása ügyében polgári per is indult a filmet jegyző Red Granite Pictures hollywoodi produkciós cég ellen.

Tavaly júliusban a svájci szövetségi hatóságok lefoglalták a sok millió dollárt érő Monet- és Van Gogh-műveket az Egyesült Államok vezetésével zajló nagyszabású nemzetközi akció részeként.

DiCaprio októberben azt nyilatkozta, hogy kész együttműködni a hatóságokkal és visszaad minden olyan tárgyat, valamint adományt, amelyről bebizonyosodik, hogy kétes forrásból származik.

"DiCaprio úr megkezdte azoknak a tárgyaknak az átadását, amelyeket az alapítványa támogatására szervezett szokásos évi jótékonysági aukció számára fogadott el" – olvasható a színész szóvivőjének közleményében. Az 1998-ban létrehozott Leonardo DiCaprio Alapítvány számos természetvédelmi projektet támogat. Az érintett tárgyak közé tartozik egy annak idején Marlon Brando által nyert Oscar-szobor is, amelyet forgatási ajándékként kapott a színész a Red Granite cégtől A Wall Street farkasáért.

Az amerikai igazságügyi minisztérium egy Picasso- és egy Basquiat-festményt is lefoglal, amelyeket ugyancsak a sikkasztott pénzből vásároltak és amelyeket a Red Granite Pictures céggel kapcsolatban álló emberek ajándékoztak a színésznek.

A Red Granite Pictures két másik filmjét, a Dumb és Dumber kettyót, valamint a Megjött apuci!-t a nyomozók szerint ugyancsak 1MDB-s pénzből finanszírozták. Ezekhez kapcsolódó vagyontárgyakat is lefoglaltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

A Wall Street Farkasa elbújhat a Buda-Cash és Quaestor mögött

A Wall Street Farkasa című film a hírhedt sztárbróker Jordan Belfort kalandjait örökíti meg, melynek során 200 millió dollár értékben követtek el csalást és pénzmosást. Kapaszkodjanak meg, a magyar kollégáknak a Buda-Cashnél és a Quaestornál ennél külön-külön is többet sikerült elsíbolniuk.

Nyolcéves kislány a koronavírus csehországi áldozata

Nyolcéves kislány a koronavírus csehországi áldozata

Véget ért a sztrájk a Continental makói üzemében

Véget ért a sztrájk a Continental makói üzemében

Egy pszichológiai irányzat, ami csupa jó dologról szól

Egy pszichológiai irányzat, ami csupa jó dologról szól