szerző:
Vándor Éva
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vagy azért mert imádja, vagy mert utálja. De még az is előfordulhat, hogy fogalma sincs ki ő, pedig a leghosszabb rajongói sorral büszkélkedhetett a Könyvhéten. Rendhagyó portré Lakatos Leventéről, aki tudja, hogy jóképűnek tartják, de ő mégis inkább írna.

A Lakatos Levente-birodalom nagyon olajozottan működik. Olyannyira, hogy nagyon könnyű lenne irigykedni. Vagy fanyalogni. Esetleg értetlenkedni. Egy ilyen hosszú sor a Könyvhéten valóban értelmezés után kiált (mi is kicsit hitetlenkedve számoltunk be róla):

©

Komolyan, ki ez? Egy csomó ismerősöm osztja meg folyton a buta, közhelyes idézeteit, annyira szánalmas az egész, nagyon idegesítő. Már meglátom a nevét és falramászok. Ki ez??? Valami nyálhuszár koma aki a kis tinicsajoknak ír idézeteket? Tavaly tudtam meg azt is, ki az az Oravecz Nóra, na hát az se semmi, nulla végzettséggel ilyeneket írni, a sok kis tini meg tőle tanul...... De ez a Levente még idegesítőbb, komolyan ki ez??? :D

Szerintem Lakatos Levente az egyik legtehetségesebb magyar író. Sajátos stílusa van, és nem éppen szemérmes. ;) Közvetlen a rajongóival, és egyáltalán nem beképzelt. Az első könyve óta rengeteget fejlődött, és ez meg is látszik, ugyanis a könyvei letehetetlenek. :O <3

A magyar írók közül kevesen mondhatják el magukról, hogy képesek ilyen erővel megmozgatni embereket. Hozzá lehet-e szokni a rocksztárokét idéző népszerűséghez? „Ez egy nagyon összetett kérdés. Tisztában vagyok azzal, hogy ritka az engem körülvevő olvasói érdeklődés, mégis minden dedikálás előtt kételkedem abban, hogy bárki eljön. Idén ráadásul nem jelent meg a Könyvhét környékén új regényem, a dedikálás előtt néhány órával az ég is leszakadt, szóval nem számítottam túl sok emberre, meglepett a kígyózó sor. Érzem, hogy giccsesen hangzik, de akkor is így van: nekem elsősorban nem a sor hossza, hanem a benne álló emberek kitartó szeretete a fontos. Ennek van jelentősége. Az olvasóimmal összefűz bennünket hét regénynyi élmény, olyan láthatatlan kötelékek ezek, amiket ki lehet nevetni, de nem lehet elvenni tőlünk” – mondja a kortárs szórakoztató irodalom egyik legnépszerűbb szerzője.

Lakatos Levente esetében két részre szakad a világ: vannak, akikből a legszélsőségesebb érzelmeket váltja ki (azaz imádják vagy utálják), és vannak, akiknek fogalmuk sincs, hogy ki ő. Vegyük először a számokat:

22 éves volt, amikor megjelent az első könyve – ő szó szerint vette azt, hogy tenni kell az álmokért, és a végül is önbeteljesítő jóslatnak is beillő című könyvét, a Legyél Sikeres Fiatal!-t magánkiadásban jelentette meg. Az azóta eltelt nagyjából egy évtized alatt nyolc könyvet írt. 2014-ben, 2015-ben és 2017-ben is elnyerte az Aranykönyv díjat a szórakoztató irodalmi könyvek kategóriájában. A szürke ötven árnyalatának a népszerűségére és tematikájára felkapaszkodó regényfolyama, a Szigor-sorozat most már a harmadik kötetnél tart.

Liza és Igor boldogságáért magyar olvasók ezrei szurkolnak. A Szigor-trilógia zárókötetében végre kiderül, hogy az imádott páros jövője eggyé forr vagy a politikai csatározások veszteségeként örökre búcsút kell inteniük egymásnak. Ami biztos: eljött az ideje annak, hogy végre mindketten megtanulják a hatalom szabályait. (A Szigor-trilógia utolsó kötetének ajánlója)

A Facebookon mintegy 150 ezer rajongója van, az Instagramon 70 ezren, a YouTube-on 25 ezren követik.

A YouTube videói alapján fogok véleményt formálni, mert nem vagyok hajlandó A szürke ötven árnyalata copyt olvasni: gyerekes... és nem túl intelligens. Viszont piros pont, hogy hasonlít Mario Cassasra.

És ha valakire már Tibi atya is rászáll, az joggal gondolhatja úgy, hogy elért valamit. A bulvár és a ponyva feletti elborzadásnak szentelt blogbejegyzésben többek között ilyen, rétegeiben meglehetősen komplex, de Tibi atya tollából legalább is ironikus mondatokat találunk:

Szeretnék egy olyan Magyarországot, ahol a népbutító Lakatos Leventék és Oravecz Nórák azért nem jutnak kenyérhez, mert a tömeg a problémák valódi okát keresi, és valós megoldásokkal próbálja orvosolni azokat.

A lájkolás, rajongás, kommentelés terepe öldöklő csatatér, és végül is a rajongók számából ítélve ez tényleg a gigászok csatája.

De kik vagyunk mi, hogy azt mondjuk, Lakatos Levente nem létező problémákra és kérdésekre reflektál? Hogy nem az történik, hogy a kereslethez illeszti a kínálatot? Hiszen ezeknek a kérdéseknek a relevanciája a kérdezők szemszögéből aligha vitatható:

Vagy, hogy kicsit eltávolodjunk ennyi szextől romantikától szextől:

De Lakatos Levente még a kicsomagolás videós műfaját is képes új szintre emelni, hiszen kutyával mennyire más, nem?

Azt nem lehet mondani tehát, hogy Lakatos ne fedné le az érdeklődésével és a véleményével az élet több területét is. És bár az írás tulajdonképpen csak töredéke a munkásságának és a sikerének, mégis ezt tartja a legkielégítőbbnek.

Lakatos Levente azt mondja, amikor hét éve, lelkes amatőrként, hitelből magánkiadásban megjelentette az első könyvét, rá kellett jönnie, hogy nem maga a könyv kiadása az igazi kihívás, hiszen annak nagy része csupán a tőkén múlik. „Olvasót viszont nem lehet pénzért vásárolni. Vagy szerencsés az író és az első könyve betalál, vagy hosszú időre van szüksége ahhoz, hogy felépítse az olvasói bázisát. Az én első könyvem jól fogyott, de nem volt átütő, gazdaságilag gyakorlatilag csődbe vitt”. Hozott viszont lehetőséget, lecsapott rá az akkori Ulpius-ház könyvkiadó. „Szóval korán megtanultam, hogy a könyv megírása – a szórakoztató irodalomban mindenképpen – csak töredéke az írói munkának, az olvasókkal történő kommunikáció ugyanolyan fontos. De összességében azt gondolom, hogy a szöveg a legfontosabb, hiszen, ha nincs jó történet, olvasó sincs.”

A szórakoztató és a szépirodalom közötti határral nem nagyon foglalkozik.

„Nekem érdekesebb, hogy az emberek miért nem tudják elfogadni, hogy mindkettőnek van létjogosultsága. Is nem pedig vagy, számomra ez inkább irányadó, ha már címkézni kell. Egyébként mindenki el tudja dönteni, hogy mit akar olvasni, mi érdekli és mivel szeretne kikapcsolódni. Ajánlani lehet, erőltetni, megmondani felesleges. Tanult, okos, magas érzelmi intelligenciájú emberektől néha rettenetesen szélsőséges, kirekesztő és gyűlölködő hangokat hallani. Bár ez nem túl egyedi, az ítélkezésből fakadó felesleges és mérgező hőbörgés manapság mindenre rányomja a bélyegét.

Nem lenne egyszerűbb élni és élni hagyni?”

©

Lakatos Levente olvasói közöttünk élnek (nézzék csak meg, hány ismerősük lájkolja a Facebook-oldalát!), és ő minden erejével azon van, hogy megadja nekik azt, amit szeretnének, és hogy ezt a lehető legtöbb platformon tegye. Mert nincs annál nagyobb olvasói boldogság, mint szelfizni a kedvenc írónkkal, de ha ezt a képet még egy dedikált bögrén is megkaphatjuk, akkor tényleg csak pár lépésre vagyunk a mennyországtól.

Itt gyorsan rátérünk egy nem elhanyagolható szempontra Lakatos Levente sikerével kapcsolatban, és ez a szerző külseje. Alapvetően a munkásságára koncentrálnánk, de elég sok jel utal arra, hogy az író arcvonásai szerves részét képezik ennek a sikernek, és rendszeresen felbukkan a múltjából a tény, hogy modell volt. „Az, hogy dolgoztam modellként erős túlzás, mégis valamiért előszeretettel emlegetik. Eredendően színésznek készültem, tizenhat évesen szerepeltem néhány reklámfilmben, statisztáltam játékfilmekben és részt vettem egy-két fotózáson. Fiatalon az ember próbálgatja a szárnyait, keresi önmagát, de ez a korszak azzal egy időben lezárult, hogy a középiskola felénél beláttam, nincsen közöm a színészmesterséghez.”

Adódik viszont a kérdés, hogy a népszerűségének mekkora hányadát tulajdonítja a külsőjének. „Hazudnék, ha azt mondanám, nem hallom meg, hogy többen jó képűnek tartanak. Az olvasók sincsenek fából, biztosan lehet érdeklődést kelteni csupán az író külsejével – egyszer, egyetlen könyv esetében. Ha az pocsék, unalmas vagy egyszerűen csalódást okoz, életszerűtlen, nem valószínű, hogy csak a külsőségek miatt elolvassák a következő regényét. A külsőségek – legyen szó az én külsőmről vagy arról, amit látnak a munkásságomból – inkább a fanyalgókat befolyásolják. Így leszek lifestyle könyvekkel befutó szerző vagy éppen erotikus regényíró. Egyik sem fedi a valóságot. Modern romantikus regényeket írok, amelyek ugyan valóban túlmennek a csókon, de nincsen bennük több szexjelenet, mint egy hús-vér kapcsolatban.”

Igoron pusztán egy, a csípőjén lazán megkötött törölköző lóg. Ha féltem valamitől a zárt ajtó előtt, az Igor vonzereje volt. (részlet A tiltás gyönyöréből)

Pedig már épp mondani akartuk, hogy szexszel mindent el lehet adni. De Lakatos Levente mintha jobban ismerné az olvasótáborát: „Nem elsősorban életkor, hanem nyitott gondolkozás alapján igyekszem megszólítani az embereket. A fiatalokat is nagy részben ugyanazok a témák érdeklik, mint az idősebbeket, csak a tálalás különbözik. Más a perspektíva. Ez nem az én találmányom, alkalmazkodom a korszak adottságaihoz és közben igyekszem – ha nem is szépirodalmi mélységekbe merülve, de – elgondolkodtató tartalommal feltölteni a regényeimet. Minden karakternek múltja, ezzel együtt pedig színes személyisége és megoldandó problémái vannak.”

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Európai Bizottság: Nincs háború a magyar kormánnyal

Európai Bizottság: Nincs háború a magyar kormánnyal

Karácsony óta nem találnak egy Angyalföldön eltűnt idős férfit

Karácsony óta nem találnak egy Angyalföldön eltűnt idős férfit

Rászólt a hivatal egy 102 éves férfira, hogy iratkozzon be az óvodába

Rászólt a hivatal egy 102 éves férfira, hogy iratkozzon be az óvodába

Izgalmas 0-0-k a BL-ben – videók

Izgalmas 0-0-k a BL-ben – videók

Óránként 700 forint lesz a parkolás az egyik budapesti bevásárlóközpontban

Óránként 700 forint lesz a parkolás az egyik budapesti bevásárlóközpontban

Még mindig rossz a levegő Debrecenben

Még mindig rossz a levegő Debrecenben