szerző:
MTI

Az ukrán közmédia vezetője úgy tudja, hogy legfeljebb 200 ezer eurós büntetést kaphatnak azért, mert az idei fesztiválon hosszas vita után végül mégsem indult orosz versenyző.

Meg akarja bírságolni Ukrajnát az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU), amiért nem engedte be az ország területére az Eurovíziós Dalfesztivál orosz versenyzőjét – jelentették csütörtökön az EBU közleménye alapján ukrán hírportálok, amelyek hozzátették: Oroszországot nem büntetik azért, mert az orosz állami televízió nem közvetítette a dalversenyt, pedig korábban vállalta ezt.

©

Oroszországot Julija Szamojlova képviselte volna a májusban a kijevi dalfesztiválon. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) úgy határozott, hogy nem engedi be Ukrajna területére a kerekesszékes énekesnőt, mert 2015-ben fellépett a Krím-félszigeten, ahová az ukrán jogszabályok megsértésével utazott be. A hatóság indoklása szerint a jogszabályoknak egyformán kell vonatkozniuk mindenkire.

Felléphetett viszont a versenyen a bolgár versenyző, Krisztian Kosztov, aki még 2014 tavaszán járt a Krímben, nem sokkal a félsziget elcsatolása után. Az ukrán hatóságok magyarázata szerint az ő látogatásakor még nem voltak érvényben azok a beutazási szabályok, amelyek Szamojlova krími koncertje idején viszont már igen.

Ukrán források azt írták, hogy az EBU nem nevezte meg közleményében az összeget, amelyre büntetni kívánja Ukrajnát.

A 112 Ukrajina hírtelevíziónak Zurab Alaszanyija, az ukrán közszolgálati műsorszolgáltató vezetője azt mondta, hogy tudomása szerint legfeljebb 200 ezer eurós büntetést ró ki az EBU Ukrajnára. Megjegyezte: "néhány jelentéktelen szervezésbeli hiányosság", de főképpen az orosz versenyző beutazásának megtiltása miatt büntetné az EBU az ukrán állami televíziót.

Alaszanyija jelezte, hogy az ukránok fellebeznek. Szerinte az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének az a célja, hogy még "a bölcsőben megfojtson egy épphogy megszületett közszolgálati műsorszolgáltatót Ukrajnában".

Múlt héten az ukrán sajtó hírt adott arról, hogy Svájcban zárolták Ukrajna 15 millió eurós letétjét, amelyet az Eurovíziós Dalfesztivál megszervezése előtt kellett befizetnie, és amelyet a verseny sikeres lebonyolítása után vissza kell kapnia. A pénzt állítólag azért zárolták, mert az Euronews perli az ukrán állami tévétársaságot, amiért nem indíthatta be ukrajnai műsorszolgáltatását a 2014-es hatalomváltás után, holott erről még Viktor Janukovics, a később Oroszországba menekült volt ukrán államfő hivatali ideje alatt megállapodtak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Németh András Kult

Gonoszat húzott Moszkva az Eurovízión

Ukrajna három évre kitiltotta az ország területéről Julija Szamojlovát, akit Oroszország nevezett be a májusi kijevi Eurovíziós Dalfesztiválra. Miközben Oroszország az áldozat szerepében tetszeleg, lemondott az ukrán szervezők többsége, és nem tudni, honnan lesz pénz a 200 millió tévénézőt vonzó eseményre.

Meleg, de esős idő lesz

Meleg, de esős idő lesz

Medián: Esik a politikusok népszerűsége, Puzsér negatív rekordot döntött

Medián: Esik a politikusok népszerűsége, Puzsér negatív rekordot döntött

164 millió forintot érő hamis cipőket talált a NAV

164 millió forintot érő hamis cipőket talált a NAV

Britney Spears minden idei koncertjét lemondta

Britney Spears minden idei koncertjét lemondta

Több mint 2 millió wifijelszó került ki a netre – lehet, hogy az öné is

Több mint 2 millió wifijelszó került ki a netre – lehet, hogy az öné is

Megnyugodhatunk: nem fogja reklámra használni a Pepsi az égboltot

Megnyugodhatunk: nem fogja reklámra használni a Pepsi az égboltot