szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legkorszerűbb és világhódító technológiát képviselő kaliforniai szupercégek vezetői, menedzserei, legjobb műszaki szakemberei többnyire trikóban, farmerben jelennek meg a nyilvánosság előtt. A trend megállíthatatlan.

A Google, a Facebook vagy az Amazon milliárdos ifjú titánjai zsigerileg utálják az öltönyös nyakkendős világot. Persze nem ez a sikerük titka, de félreérthetetlen a külső megjelenésre vonatkozó üzenetük: az öltözködésben is szakítanak a hagyományos világ normáival. Persze a nagy amerikai kereskedelmibankok, mint például a Goldman Sachs azért adnak a tradíciókra. De most a műszaki részleg nemrég kinevezett új főnök asszonya, Elisha Wiesel forradalmi e-mailt küldött 8 ezer, magasan kvalifikált műszaki alkalmazottjának.

Az üzenetben az áll, hogy mostantól nyugodtan öltözködjenek kedvük és kényelmi szempontjaik szerint. Vagyis vége a férfiaknak kötelező öltönyös, nyakkendős, illetve a hölgyeknek előírt kiskosztümös világnak. Jöhet a farmer, a póló, netán még a rövidnadrág is, bár a részleteket illetően nem ad instrukciókat a főnökasszony. De a szándék nyilvánvaló. Az új lezser öltözködési normákkal próbálják a céghez csábítani vagy ott tartani a tehetséges fiatal műszaki szakembereket, akik a Szilícium-völgyben már csodát tettek. És sok munkaügyi guru szerint a képzett ifjak, sokkal szívesebben mennek trikós, farmeres, mint öltönyös, nyakkendős munkahelyre- írja a francia AFP.

Egyébként nem a Goldman Sachs az első tradicionális nagybank, amelyik lazít az öltözködési normákon. A JP Morgan már tavaly búcsút intett az öltönynek és a kosztümnek. Persze a játszma bonyolult. Mert az ifjú mérnökzsenik pólóban is kitalálhatnak milliárdos nyereséget hozó újításokat, miközben a bank konzervatív ügyfeleivel naponta találkozó alkalmazottaknak azért célszerűbb a hagyományos öltözet, amely elősegítheti a tradíciókhoz ragaszkodó kliensek meggyőzését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!