szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A manapság használt mintegy hatezerből 2030-ra négyezer nyelv kerülhet az eltűnés közvetlen közelébe, az évszázad végére pedig kevesebb, mint ezer marad.

Az eltűnési folyamat gyorsul. Az utóbbi száz évben négyszáz nyelv veszett el, jelenleg 576 szerepel a végveszélyben lévők listáján, s a szakemberek további ezreket tartanak veszélyeztetetteknek vagy fenyegetetteknek. A legsúlyosabb helyzet Észak- és Dél-Amerikában alakult ki, ahol az angol és a spanyol nyelv dominanciája miatt tömegesen tűnnek el a helyi nyelvek, és másfél évtized múlva szinte teljes lesz a világnyelvek uralma.

Eltűnőben vannak a beszélt nyelvek mellett a fütyültek is. Például a görögországi szfüria, amelyet az Athén melletti Évia sziget délkeleti részén lévő hegyvidék falvaiban használnak.

Bár a világon több mint hetven fütyült nyelvet tartanak nyilván, a szfüria a legrégebbi és legjobban kidolgozott: nincs olyan mondat, amit ne lehetne elfütyülni. A hangnál jóval messzebb, akár négy kilométerre is elhallatszó füttynyelvet jelenleg hatan beszélik: a fiatalok elköltöznek, az időseknek pedig sorra hullanak ki a fogaik, s ezért elnémulnak.

A sokszínűség eltűnése ellen számosan harcolnak, s jócskán akadnak e témában sikeres programok is. Írországban és Skóciában a gael nyelv támad fel, Mexikóban pedig a jelek szerint az ayapaneco nyelvet sikerül megmenteni.

A nyelvek eltűnéséről az e heti HVG-ben olvashatnak bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy hónapra vesz ki nyaralót a Balatonnál a magyar

Egy hónapra vesz ki nyaralót a Balatonnál a magyar

Minek köszönheti Vaszily Miklós, hogy végrehajtóból tulajdonossá vált?

Minek köszönheti Vaszily Miklós, hogy végrehajtóból tulajdonossá vált?

Emmi: Szeptember 1-jén nyílnak az iskolák és indul a tanév

Emmi: Szeptember 1-jén nyílnak az iskolák és indul a tanév