szerző:
hvg.hu

A szovjet vezér halála utáni káoszt mindenféle tabu nélkül bemutató szatírához a jelenkori tévézés talán legviccesebb színészét és még egy Monty Python-tagot is sikerült beszervezni.

Armando Iannucci nevét tíz éve még csak a legínyencebb sorozatrajongók ismerhették, a The Thick of It című, a brit kormányon belüli szerencsétlenkedésre épített térdcsapkodóan vicces komédiájának későbbi filmváltozatát (Egy kis gubanc / In the Loop) már Oscarra jelölték, de Az alelnök (Veep) című amerikai, Emmy-kedvenc sorozat készítőjeként vált igazán ismertté.

A politikai szatíra nagymestere ezúttal egy kicsit visszautazik az időben, és a Sztálin halála (The Death of Stalin) című francia képregény alapján a szovjet diktátor utolsó napjait, valamint a halála után a felső vezetésben eluralkodó káoszt mutatja be a maga elképesztően kreatív trágárságaival együtt.

De ha a sztori nem győzött volna meg valakit, akkor elég a szereplőgárdára nézni: Jeffrey Tambor (Arrested Development, Transparent), Michael Palin és Steve Buscemi egyértelműen a legnagyobb nevek, de Andrea Riseborough (Birdman) és Olga Kurylenko (A hét pszichopata) számára sem ismeretlen terület a komédia, és most a leginkább a Homelandből ismert Rupert Friend is megmutathatja humoros oldalát.

A film a Torontói Filmfesztiválon mutatkozik be szeptemberben, az Egyesült Királyságban pedig október 20-án lesz a premierje. Csak remélni tudjuk, hogy idővel hozzánk is eljut.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!