szerző:
hvg.hu

Tibi atya, a magyar Facebook kedvence maga is a bulinegyedben üzemelteti kocsmáját. Most hosszabb írásban fejtette ki álláspontját a VII. kerületi szórakozóhelyek kontra VII. kerületi lakosság problémakörről. "Vajon eljutunk egyszer odáig, hogy ha a fejlődés problémákat vet fel, akkor a problémák és nem a fejlődés ellen harcolunk?"

Tibi atya szerint jelentősen alulbecsüli a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy mekkora kiesést okozna az államkasszának, ha csendrendeletet hirdetnének a VII. kerületben. A 6,6 milliárdos becslés például csak a bulinegyed közvetlen bevételével számol, azzal nem, hogy az amiatt érkező turisták máshol is költekeznek – írja a területen kocsmát működtető internetsztár.

Tibi atya szerint a "média is felkapta azt a pár száz nyuggert", pedig a helyzet értelmezéséhez más szempontokat is figyelembe kell venni.

Például azt, hogy pár száz ember érdeke áll szemben "tízezrekével", közvetetten pedig "az egész nemzetével". Szabad-e megölni egy olyan szektort, ami állami segítség nélkül, magától jött létre, ráadásul húzóágazat? – kérdezi. Tibi atya szerint a bulinegyed munkalehetőséget ad azoknak az egyetemistáknak, akiknek nem a szüleik állják a tanulásuk költségeit. Sőt: "ez a negyed most a vidékről Pestre költöző fiatalság egyik utolsó elválasztórétege a hazai munkavállalás és a között, hogy inkább kimenjenek a picsába Londonba, itthagyva ezt a nyuggerek igényeit leső szemétdombot" – érvel.

Tibi atya szerint nem igaz, hogy Belső-Erzsébetváros korábban élhetőbb és biztonságosabb volt, gondoljunk csak a Nyugat generációira és Petőfiékre. A VII., az V. és a VIII. kerület volt mindig is az éjszakai élet központja, a közbiztonság pedig még rosszabb volt itt a bulinegyed kialakulása előtt – írja. A kocsmák is érdekeltek abban, hogy ne legyenek balhék a környéken, de az igaz, hogy szükség lenne több (és angolul is tudó) rendőrre. A kocsmárosoknak sem érdeke, hogy gyatra minőségű droggal és prostituáltakkal legyenek tele az utcák, de ez ellen csak a hatóságok tehetnek. Ám jelenleg a vendéglátósok biztonsági személyzete az egyetlen dolog, ami féken tartja a törvényszegőket – írja.

Tibi atya szerint az elégedetlenkedők örülhetnének, hogy "zajos lyuknak" számító ingatlanjaik a korábbi ár háromszorosáért kiadhatók. A bérleti díjból nyugodtan arrébb költözhetnének "bármelyik csendes zöldövezetbe vagy Külső-Erzsébetvárosba", és nem tudja elfogadni azt a magyarázatot, hogy ez túl megterhelő lenne idős korban, mert akkor feljelentgetni és tüntetni nem megterhelő? Igen, sokan az utcán pisilnek a bulinegyedben, de inkább azért kellene harcolni, hogy több nyilvános illemhely legyen. Csak azért, mert a sok turista problémákat vet fel, még nem elűzni kell őket, hanem megoldani a problémákat – írja.

További közbiztonsági javaslata is van Tibi atyának: a sütőpor-dealereket és pláne striciket (akik többnyire ugyanazok) hetente kellene bevinni az őrsre és "kegyetlenül elagyalni", ahogy ők is szokták a prostituáltakat, ha nem teljesítik a kvótát. Sok meredek állítás után Tibi atya végül egy valódi tételmondatot is megfogalmaz:

Vajon eljutunk egyszer odáig, hogy ha a fejlődés problémákat vet fel, akkor a problémák és nem a fejlődés ellen harcolunk?

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gifeket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Sex 'Pest: Sin Citynek festi le Budapestet egy brit lap egy turista halála után

A The Sun című bulvárlap óva inti a budapesti legénybúcsúra készülő brit turistákat: Budapest a prédára leső prostituáltak és a vetkőző lányok városa. A brit sajtóban újra előkerült egy 2014-es haláleset: egy 36 éves brit férfit törött csontokkal találtak holtan egy csigalépcső aljában, mobilja és tárcája nem volt nála. A magyar rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, ám egy brit halottkém másképp látja.