szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Viszonylag kevés mozgóképes felvétel dokumentálja a 80-as évekbeli hazai zenei underground kezdeteit. Most itt egy ilyen.

A videó forrása az Artpool Művészetkutató Központ, a felvétel a "Szirtes András: Napló 1979 - 1983 archív válogatás" című anyag egy részlete, rajta az első hosszabb ideig működő hazai art-punk zenekar, az URH 1981. január 25-i koncertje a budapesti Kassák Klubban.

Az együttes egyébként nem sokkal később, március 29-én adta búcsúkoncertjét ugyanott – ez után lépett át Müller Péter a Kontroll Csoportba, és alakult meg az Európa Kiadó.

"Páratlan jelenség a magyar rocktörténetben az URH. Azzal léptek színre 1980-ban, hogy eltörlik a 70-es éveket: punk szellemiségű, nagyképűségig magabiztos program, de jogos. Gyakorlatlan zenészek lévén a bukás kockázatát hordozta, ráadásul valóságos önfeljelentés volt, ahogy a színpadon bemutatkoztak" – az URH történetéről az Artpool oldalán bővebben is olvashatunk, a szerző Szőnyei Tamás.

A felvétel enyhén szólva sem jó minőségű, egyik fele hangos, de a képek ott sincsenek szinkronban a zenével, a másik fele néma – ettől függetlenül izgalmas és kivételes mozgóképes anyagról van szó, hiszen ez a korszak igen csak aluldokumentált.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!