szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az István a király és a Passió rendezése után most a Hegedűs a háztetőn rendezi Alföldi, aki legújabb darabjában az állami propagandagépezet építette virtuális valósággal is szembeszáll.

Nem könnyű ember, állítja magáról a rendező, de azt mondja, sohasem baj, ha valaki nehéz ember, de valamilyen; és ami ennél fontosabb, tisztességgel és becsülettel végzi a munkáját.

Legújabb rendezése szokás szerint formabontó: a kulcsszerepre, Tevje megformálására, például - a kánonnal ellentétben - nem egy idős színészt kért fel, hanem az 50 éves Stohl Andrást. A műben így egy középkorú ember szembesül gyermekei választásával, a szegénységgel, a meneküléssel.

Sosem politizálok az előadásaimmal

mondja Alföldi, de hozzáteszi, "a jelen társadalmi kérdéseire természetesen reflektálok". A darab végén a falujukból elüldözött zsidók ugyan nem sárga mellényben szállnak hajóra, de a mai menekültek képe felidéződik majd az Arénában.

©

"Azt akarom többek közt megmutatni, hogy a menekültek - induljanak bárhonnan, bármilyen történelmi korban - nem egyetlen tömeg, nem "a migránsok", hanem emberek", mondja a rendező, aki a kérdésre, miszerint fog-e még színházat vezetni, azt mondja, hogy ahhoz "olyan közeg kellene, ahol a teljesítmény számít, nem pedig a politikai elkötelezettség".

A teljes interjút a holnap megjelenő HVG hetilapban olvashatja.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csontrészeg kamionos cikázott az M3-son, miután több autót összetört

Csontrészeg kamionos cikázott az M3-son, miután több autót összetört

450 kilométerrel arrébb lévő célpontot semmisített meg az új orosz szuperfegyver

450 kilométerrel arrébb lévő célpontot semmisített meg az új orosz szuperfegyver

Maradona holttestével fotózkodtak, posztolták is a képeket

Maradona holttestével fotózkodtak, posztolták is a képeket