szerző:
hvg.hu

A Paul McCartney által írt Yesterday az USA-ban szeptember 13-án jelent meg kislemezen (a B-oldalon egy Johnny Russell és Voni Morrison-dallal, a Ringo Starr által énekelt Act Naturally-vel), és rögtön berobbant a slágerlisták élére. (Előtte az Egyesült Királyságban a Help! című augusztusban megjelent albumon egyébként már szerepelt mindkét felvétel.)

A dalt nem csak szerzőként jegyzi McCartney, hanem ő is énekli és ő gitározik a felvételen, amin egy vonósnégyes is közreműködött. Tulajdonképpen ez volt a Beatles első szólóprodukciója.

A ballada mai napig tartó népszerűségét jelzi, hogy a több mint 2200 feldolgozásával minden idők egyik legtöbbször újraértelmezett dala. Az összes „minden idők legfontosabb…” kezdetű listán szerepel, 1999-ben a BBC Radio2 szerint, 2000-ben az MTV és a Rolling Stone magazin szerint egyenesen ez minden idők legjobb popdala.

A Broadcast Music Incorporated (BMI) adatai azt mutatják, hogy hétmillió alkalommal adták elő csak a 20. században.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!