szerző:
Tetszett a cikk?

Örkényi groteszk, és kevésbé vicces fordulatok az egyik legizgalmasabb hazai rockzenekar, az Apey & The Pea kecskeméti fellépése körül.

A zenekar szerda este Facebook-posztban jelezte közönségének, hogy nincs minden rendben hétvégi koncertjével.

"Pénteken nem árulhatunk merchet (pólót, ajándéktárgyakat - a szerk.), sem az új lemezünket, nagyon sajnáljuk, de egy nem várt fordulat folyományaképp egy helyi politikai képviselő olyan helyzetbe hozta a TEKA döntéshozóit, hogy ne árulhassuk a termékeinket a klubban az este folyamán mivel sért egyes vallási csoportokat. Nem igazán értjük a problémát, és a nyomás hatására fontolgattuk, hogy inkább lemondjuk a koncertet, és nem megyünk bele ebbe a méltatlan kompromisszumba. De tudnotok kell, hogy nekünk ez az este ennél fontosabb (...) " - írta az együttes.

A történet úgy indult, hogy Radics Tivadar kecskeméti jobbikos képviselő a Facebookon posztolt egyet arról, hogy nem érti, miért nem léphet föl a kecskeméti Teka klubban a nemzeti rock egyik emblematikus zenekara, a Hungarica, és miért igen a "sátánista" Apey & The Pea. Meg, ha már lendületben volt, egy kicsit zsidózott is.

A Hungarica 2010-ben egyébként valóban nem léphetett fel a klubban, mert több szervezet tiltakozott ez ellen.

"Hmm. Érdekes. Egy nemzeti rock zenekar (Hungarica) szellemisége nem fér bele a rabbi számára, hogy a régi zsinagógában a mostani technika házában koncertet adjon, de egy sátánista, a kereszténységet gyalázó zenekar (Apey & the Pea) már belefér... Pentagrammok, kecskefejek és fordított keresztek. Ez való egy zsinagógába ezek szerint" - írja Radics.

Megmagyarázzuk a finom utalást: a Teka klub az egykori kecskeméti zsinagóga épületében üzemel.

A helyi szervezők erre összerezzentek. A klub tulajdonosa néhány nap múlva megbeszélést hívott össze, melyen jelen volt rajta kívül a klub programszervezője, a jobbikos képviselő, és a zenekar szervezője. Apey-ék menedzsere szerint a helyi politikus az angolul éneklő zenekar szövegeinek fordításával érkezett a találkozóra, melyet "verselemezve" - és a zenekar vizuális világát sajátosan górcső alá véve - továbbra is azzal érvelt, hogy a rockzenekar "sátánista".

A zenekar szervezője hiába érvelt azzal, hogy szó sincs erről, ez a szövegvilág és vizuális készlet esetükben a művészi kifejezés eszköze (sok esetben ironikus eszköze), és hiába utalt arra, hogy ennek mi a tágabb összefüggése a hard rock/heavy metal-kultúrában, a megbeszélés egyre abszurdabb fordulatokat vett.

"Azt kérték tőlünk, hogy ne áruljunk lemezeket és pólókat, mert azok sértik a keresztények érzéseit. Mire mi megkérdeztük, hogy a fiúk a tetoválásaikat is takarják-e le. Erre azt a választ kaptuk, hogy ha lehet, igen. Mire azt is megkérdeztük, hogy a közönség tagjai viselhetik-e a pólóikat. Erre azt mondták, hogy abba nem szólhatnak bele." - mondja Marosi Nikolett, Apey-ék menedzsere.

És akkor ezzel vissza is értünk cikkünk elejére. Apey-ék fellépnek Kecskeméten, mert azt mondják, koncertjük és közönségük fontosabb számukra, mint a koncert körül kialakult perpatvar.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!