szerző:
Németh Róbert

David Bowie berlini trilógiájának "leginkább berlini" lemeze a "Heroes". Az album címadó dala 40 éve jelent meg.

Emlékszem
Ahogy a falnál álltunk
És a fegyverek dörögtek a fejünk felett
És mi úgy csókoltuk egymást, mintha mi sem történne
És a szégyen ott volt a másik oldalon
Ó, legyőzhetjük őket, mindörökre
És hősök lehetünk, csak egy napra

Így szól a tavaly elhunyt Bowie emblematikus lemezének címadó dala. Vagyis az egyik versszak. Különösen izgalmas, hogy a "Heroes" (igen, hivatalosan így, idézőjelben), mely éppen ma 40 éve jelent meg, azaz éppen most, a német választás hétvégéjén lett születésnapos. Az azonos című album a következő hónapban, 1977. október 14-én jelent meg.

Bowie karrierjének amerikai szakasza, a majdnem a szakadékba vezető Los Angeles-i évek után költözött vissza Európába. Azon túl, hogy le akarta dobni egyre súlyosabb drogfüggőségét, új kulturális impulzusokra vágyott, és ezt az "európai érzékenységben", azon belül az izgalmasan alakuló, kísérletező német zenei és kulturális színtérben látta meg.

1976-ban Svájcba költözött, de 1977-ben kiadott első lemeze már részben Berlinben, a berlini fal mellett álló Hansa stúdióban került szalagra - ahogy egyébként itt készült berlini lakótársa, Iggy Pop The Idiot című 1976-os albumának egy része, és Lust For Life című lemezének teljes egésze. Berlinben a Schönenberg negyedben, a Hauptsrasse 155 alatt béreltek lakást.

Bowie berlini trilógiájának legberlinibb lemeze, a "Heroes", már teljes egészében a Hansában készült, melyből - ez aztán az inspiráció! - egészen pontosan lehetett látni a falon grasszáló szovjet katonákat. És ami, egyébként, 1945 előtt SS-bálteremként funkcionált. Itt készült el Brian Eno és Tony Visconti producerek irányításával, olyan vendégzenészek, mint többek közt a korszakalkotó gitáros, Robert Fripp társaságában, a "Heroes".

©

Itt pedig egy videó a Bowie-rajongóknak, melyben Tony Visconti producer beszél arról, hogyan készült a "Heroes" a stúdióban:És akkor még egy csavar: van egy másik zenekar, mely pályafutása kulcslemezei közül többet is a még a berlini fal árnyákában üzemelő Hansa stúdióban készített el, s műsorára vette a "Heroes"-t, és most hivatalos Youtube-csatornájára is feltette a feldolgozás koncertverzióját. A Depeche Mode-ról van szó, mely budapesti koncertjén is előadta ezt a dalt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!