szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ruhátlan modellt ábrázoló szénrajzot találtak egy francia reneszánsz gyűjteményben, ami a Mona Lisa vázlata lehet.

A szakértők a párizsi Louvre Mona Lisájának vizsgálata után úgy vélik, a vázlatot, amely 1862-ben került be a Chantilly-palota múzeumának gyűjteményébe, "legalább részben" Leonardo da Vinci készítette.

"Az arc és a kéz kidolgozottsága figyelemre méltó, nem egy gyenge másolatról beszélünk. Olyan munkáról van szó, amelyen Leonardo élete vége felé a Mona Lisával párhuzamosan dolgozhatott" – mondta Mathieu Deldicque kurátor az AFP hírügynökségnek.

Szinte bizonyos, hogy egy olajfestmény előtanulmánya a szénrajz – tette hozzá.

Bruno Mottin, a Louvre szakértője megerősítette, hogy a vázlat Leonardo életében született.

©

Deldicque több bizonyítékot is felsorolt, melyek Leonardo szerzőségét támasztják alá: a kezek és a test mindkét képen szinte azonos, a portrék majdnem ugyanolyan méretűek, a modell alakja körül található kicsiny lyukak arra utalnak, hogy a rajz alapján a kerültek a körvonalak a vászonra.

Mottin azonban rámutatott, hogy a rajz tetején, a fej közelében látható vonalkázást jobb kezes művész készítette.

"Időbe telik a bizonyítás. A szénrajz rendkívül törékeny, ezért nagyon nehéz vizsgálni" – magyarázta Mottin.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Megfejtették, miért mosolyog Mona Lisa

Mona Lisa rejtélyes mosolya csupán "egy boldog" nő mosolya – erre a következtetésre jutottak tudósok, miután arckifejezésére reagáltattak egy tizenkét tagú csoportot.