szerző:
Tetszett a cikk?

A műsorvezető szerint tévednek – sőt: szégyelljék magukat –, akik szerint "túl korai" még beszélni a témáról.

Kimmel – aki az ABC-n minden hétköznap jelentkezik Jimmy Kimmel Show című műsorával – hétfőn este sírással küszködő hangon vezette fel az adást. Megindító módon emlékezett meg a Las Vegas-i eseményekről (tegnapi cikkünk itt) és az áldozatokról. Szóba hozta a fegyvertartási jogok kérdését is, azzal, hogy elsősorban a józan ész nevében szeretné felvetni, hogyan történhet meg az, hogy több mint 500 embert egy automata fegyverrel támadnak meg egy békés fesztiválon.

Felvetette a politika felelősségét is: részben azoknak a politikusoknak a felelősségét, akik nem vizsgálnák fölül a fegyvertartás jelenlegi szabályozását és jogi környezetét, és szóba hozta a Fehér Ház sajtószóvivőjét is, aki szerint még nincs itt az ideje politikai vitát nyitni az ügyről.

"59 ártatlan ember halt meg, az ő idejük sem kellett volna, hogy eljöjjön, úgyhogy azt mondom, éppen most van itt az ideje politikai vitát nyitni" – mondta a Kimmel, "Ez egy szórakoztató műsor. Gyűlölöm, ha ilyen dolgokról kell beszélnünk, most mégis olyan, mintha valaki ablakot nyitott volna a pokolra" – zárta adásnyitó beszédét Kimmel.

Egy nappal később, tegnap este ismét szóba hozta a témát, különös tekintettel arra, hogy számos kritika érte, miszerint nem szerencsés a dologról beszélni, még túl korai vitát kezdeményezni a kérdésről.

"Nos, lehet, hogy önöknek túl korai, mert a szívetek mélyén tudjátok, felelősök vagytok azért, hogy gyakorlatilag bárki bármilyen fegyvert beszerezhet – mondta a műsorban. – Most el akarnak bújni, amíg a vihar elvonul, hogy aztán majd szépen folytathassák a mocskos kis ügyeiket. Nekünk, amerikaiaknak nem túl korai erről beszélnünk, mert, amikor utoljára néztem, azt láttam, hogy az alkotmány első kiegészítése (ami többek közt a békés gyülekezésről szól – a szerk.) ugyanolyan fontos, mint a második (ami pedig a fegyverviseléshez való jogot mondja ki – a szerk.)."

"Nos tehát, beszélni fogunk erről az ügyről, önök pedig szégyelljék magukat, hogy mást javasolnak" – mondta a sztárműsorvezető.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!