szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A színész-rendező aktuális színházi bemutatója kapcsán adott interjút, ám a címben idézett mellett mondott még néhány cifrát a hazai közállapotokról.

Az Alföldi rendezte Hegedűs a háztetőnt szeptemberben mutatták be, ennek kapcsán készített vele a HVG interjút.

Október 14-én a Kultúrbrigád mutatja be Alföldi rendezésében az Átriumban Rainer Werner Fassbinder A félelem megeszi a lelket című művét. Ennek apropóján beszélgetett vele az azonnali.hu.

A darab legfőbb mondanivalója Alföldi szerint, hogy igenis ki lehet törni a jelenlegi indulatos közhangulatból. "Bármikor lehetne bemutató már. Mindig lenne valamiért pikantériája az egyenes beszédnek. Rendes fasisztoid irányba mennek a dolgok az országban – válaszolja Alföldi arra kérdésre, mely szerint a darab – mely egy idősödő takarítónő és egy bevándorló szerelmén keresztül az emberi kiszolgáltatottság történetét meséli el – bemutatója "egy sorosozós-migránsozós nemzeti konzultáció és annak kampánya közepén lesz".

"Amikor a korábbi Soros-plakátok voltak, azokra ugyanazokat az üzeneteket írták, mint a harmincas évek Budapestjén. És mivel közelít a választás, ez most még jobban fel lett habosítva. Nem csak plakátok vannak, hanem már mindenhol Soros van, mindenhol Sorost látják. De nem ez a probléma. A probléma az, ami ebből következik" – mondja a színész-rendező a Soros-plakátkampány és az őcsényi ügy kapcsán, s hozzáteszi, "olyan hideg-meleg történések vannak, hogy az ember csak kapkodja a fejét, miközben egyre szomorúbb és kétségbeesettebb".

Alföldi szerint a színházi szakmában "mindenki elfogadta a játékszabályokat, és hogy ezen belül kell érvényesülni", a médiában "van néhány csatorna, amelyik megpróbálja az igazságot nyomni, a többi meg a kormány szócsöve lett", ami pedig a 2018-as választásokat illeti, "kétharmaddal fog nyerni a Fidesz, ha nem négyötöddel".

„Csodálatos” négy év jön, mondja Alföldi.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!