szerző:
Farkas Éva

November 4-én Budapesten a Papp László Budapest Sportarénában koncertezik a Queen+Adam Lambert produkció. Az eredetileg négyfős Queen ma már csak három tagból áll: Adam Lambert mellett a két alapítótag, a szólógitáros Brian May és a dobos Roger Taylor áll a színpadon. A csapat három kísérőzenésszel, a billentyűs Spike Edney-vel, a basszusgitáros Neil Fairclough-val és az ütőhangszeres Tyler Warrennel egészül ki. Roger Taylort Londonban érte utol a hvg.hu.

hvg.hu: Még 31 év távlatából is nagyon jól emlékszem a Queen első budapesti koncertjére. 1986. július 27., Népstadion.

Roger Taylor: Én is nagyon jól emlékszem, az előző nap volt a születésnapom. És nagyon jól emlékszem a hatalmas Népstadionra is, amiben játszottunk. Nagyon izgultunk, mert nem tudtuk, hogy mire számítsunk, mivel más idők jártak akkoriban politikai értelemben. Így számunkra a koncert egy lépés volt az ismeretlenbe, és sokkal jobban sikerült, mint azt vártuk. Fantasztikus volt, ahogy a közönség velünk énekelt.

Roger Taylor zenész egy jótékonysági esemény előtti sajtókonferencián Kijevben 2008 augusztusában.
©

hvg.hu: A magyaroknak különösen a Tavaszi szél vizet áraszt marad örök emlék. Freddie Mercury a kezéről olvasta a szöveget, s ezt az emlékezetes pillanatot, mint ahogy a magyarországi tartózkodás sok-sok más pillanatát is, megörökítette az akkor forgatott Hungarian Rhapsody című film.

R. T.: Csodálatos élmény volt számunkra. Sajnos a film csak sok-sok évvel később került DVD-re, és így kereskedelmi forgalomba, előtte a tévében lehetett csak látni.

hvg.hu: Most azonban készül egy másik film, ami 2018 végén kerül a mozikba, s aminek már most is óriási a visszhangja. A film Freddie Mercury életéről szól, Bohemian Rhapsody lesz a címe, és természetesen a Queen is szerepel benne. A hírek szerint most szeptemberben kezdték forgatni.

R. T.: Igen, el is mentünk a forgatásra. Tudja, ez tényleg fontos nekünk. Briant és engem elsősorban a zene miatt vontak be, a film többi részébe nem akarunk beleszólni. Szerintem nagyszerűek a színészek, nagyszerű a rendező, Bryan Singer. Nagyon furcsa érzés, hogy van egy film, ami rólad szól, a barátaidról, a zenekarról. Egy kicsit izgulok, hogy ne tűnjek idiótának.

hvg.hu: Tetszik a színész Ben Hardy, aki önt alakítja?

R. T.: Igen, azt gondolom, hogy ő jó választás, és elképesztően hasonlít a fiamra, aki egyébként szintén dobos, és a kitűnő Darkness nevű zenekarban játszik.

hvg.hu: És mi a véleménye a Freddie Mercuryt alakító Rami Malekról?

R. T.: Úgy gondolom, hogy fantasztikus, karizmatikus színész. A Mr. Robot sorozatból ismerhetjük. Együttműködő, kifejezetten könnyű vele dolgozni. Igen nagy energiákat fektet abba, hogy hitelesen alakítsa Freddie-t.

hvg.hu: Freddie Mercuryra mindenki emlékszik, s úgy gondolom, hogy 1991-ben bekövetkezett halála nemcsak a Queen számára volt óriási veszteség. Adam Lambert lépett most a helyébe. Mit gondol róla?

R. T.: Öröm vele játszani. Tudja, mikor Freddie meghalt, úgy gondoltuk, hogy a Queennek vége, gyönyörű volt, de ennyi. Azután próbálkoztunk Paul Rodgersszel, akinek jó volt a hangja a soul és blues zenékhez, de nem a Queen stílusához. És akkor véletlenül megtaláltuk Adamet, aki egy hihetetlenül nagy énekes, és van köztünk kémia – szeretünk együtt dolgozni, és szereti a zenénket. Már 5 éve koncertezünk együtt, és ez egyre jobb és jobb lesz. Briannel újra fiatalok lettünk mellette, újraéledtünk a színpadon, ez egyszerűen fantasztikus! Adam alázatos és ugyanakkor nagyon vicces, az egyik legjobb énekes, akit valaha is hallottam. Persze Freddie-ből csak egy volt, őt nem lehet visszahozni, de Adammel azért kiválóan tudunk turnézni.

hvg.hu: A Queen eredetileg négy tagból állt, John Deacon basszusgitáros volt a negyedik, aki nyugdíjba ment 1997-ben. Nem hiányzik?

R. T.: Akkor is azt hittük, hogy vége van a Queennek. John nemcsak nyugdíjba ment, hanem el is tűnt. Mélyen érintette Freddie halála, nem akart sok embert látni maga körül, nyugodt életet él, nem látjuk őt, csak küldjük neki a pénzt.

hvg.hu: Csak régi számokat játszanak. Nincsenek is új dalok?

R. T.: Van egy-két új dalunk, amit lehet, hogy eljátszunk, de az emberek a régi dalokat akarják hallani. Egy Eagles-koncerten is várod a Hotel Californiát, s, ha nem kapod meg, csalódott leszel. Azt akarjuk, hogy a közönség boldogan menjen haza, tehát a nagy slágereket játsszuk. Viszont a show-n magán nagyon sokat változtattunk: például megjelenik a dalok tartalma vizuálisan. Nagyon látványos a dizájn, hatásos a világítás, szuper a hangzás, 100 százalékig élő az előadás. Barátunk, a robot, akit Franknek hívunk, a show nagy részében a színpadon van, igen népszerű.

hvg.hu: A robotfigura az éppen 40 évvel ezelőtt megjelent News Of The World című album borítóján szerepelt. Visszanézve a Queen történetére: meghatározó az a stílus, ami azon megszületett.

R. T.: Igen, a stílusbeli sokszínűség. Ez az album volt az igazi áttörés Amerikában. A zenénk egyszerűbb és lényegre törőbb lett, helyenként punkos elemekkel. Például a Sheer Heart Attack című dalom pont ilyen. De mind a négyen írtunk számokat, s ezen az albumon van két olyan dalunk, amelyek kihagyhatatlanok: Briantől a We Will Rock You és Freddie-től a We Are The Champions.

hvg.hu: November 1-jén indul az európai turné. Honnan hová jutnak el?

R. T.: Ezt a show-t először tavasszal Észak-Amerikában és Kanadában mutattuk be, ami az életünk egyik legboldogabb turnéja volt. Felkértek minket, hogy Európában is turnézzunk. Prágában kezdünk, utána Münchenbe megyünk, s azután jön Budapest november 4-én. Az utolsó koncert december 16-án lesz Angliában. Februárban Ausztráliában folytatjuk.

hvg.hu: Nem találja nagyon fárasztónak a rengeteg koncertezést?

R. T.: A legfárasztóbb az utazás maga, mivel már idősebbek vagyunk. De szerencsére kényelmesen utazunk.

A Queen koncertje Párizsban 1984 szeptemberében
©

hvg.hu: Nagy különbség van korban Adam és önök között.

R. T.: Dupla olyan idősek vagyunk. De Adam is már a harmincas éveiben jár, érett személyiség, most már közénk tartozik.

hvg.hu: Terveznek új albumot?

R. T.: Az amerikai turnénk alatt Nashville-ben stúdióba mentünk, tehát elkezdtünk dolgozni egy új albumon, amelyen Adam fog énekelni. De még sok munkánk van az anyaggal.

hvg.hu: Tehát akkor nincs megállás, egy soha véget nem érő zenélés az életük?

R. T.: Brian és én rájöttünk arra – azok után, hogy mennyi mindent éltünk végig közösen –, hogy nagyszerű életünk van, ez a mi utunk. Ezt addig fogjuk csinálni, ameddig jól tudjuk csinálni. Nem tudom, meddig fog tartani, de most még jó formában vagyunk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt

A kormánypárti hetilap meglepődött azon, hogy olvasói kiálltak a CEU mellett

A kormánypárti hetilap meglepődött azon, hogy olvasói kiálltak a CEU mellett

Megmutatjuk a tökéletes délutáni alvás titkát!

Megmutatjuk a tökéletes délutáni alvás titkát!

Két órát dolgozunk azért a pénzért, amiért Ausztriában egyet

Két órát dolgozunk azért a pénzért, amiért Ausztriában egyet

Viszlát, kocka terepjáró: 700 lóerővel búcsúzik az előző Mercedes G-osztály

Viszlát, kocka terepjáró: 700 lóerővel búcsúzik az előző Mercedes G-osztály

Chuck Norris potom pénzért turnézott Budapesten

Chuck Norris potom pénzért turnézott Budapesten