szerző:
hvg.hu

Az Uránia Nemzeti Filmszínház ezen a napon exkluzív vetítésen mutatja be az amerikai rockzenekar Let’s Play Two című zenés dokumentumfilmjét, eredeti nyelven, angol felirattal. A világszerte mozivászonra kerülő alkotás Közép-Európában – Szlovákia és Ukrajna mellett – csupán Magyarországon lesz látható.

A Pearl Jam – az elmúlt negyedszázad egyik legfontosabb amerikai rockzenekara –, két telt házas koncertet adott 2016 augusztusában a chicagói Wrigley Field arénában, a Chicago Cubs baseballcsapatának legendás stadionjában.

A két este alatt 70 dal került műsorra, amiből 16 dalt választott ki a filmhez Danny Clinch, a Let’s Play Two rendezője. Olyan generációs himnuszok hangzanak el, mint az Alive, a Black, a Jeremy vagy a Better Man.

A film további érdekességét a Chicago-közeli kisvárosból, Evanstonból származó Pearl Jam énekes, Eddie Vedder Cubs iránti rajongása, valamint a baseballcsapat aktuális története adja: az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb egyesülete, több mint 100 évvel az első siker után nyerte meg újra a bajnoki címet, a World Series-t. A mindent eldöntő, hetedik mérkőzést a csapat idegenben nyerte meg a Cleveland Indians ellen.

A Cubs győzelmének jelentőségét jól mutatja, hogy a végső összecsapást 40 millióan nézték a televízióban, a két nappal későbbi, chicagói ünneplés során pedig becslések szerint 5 millió Cubs-szurkoló lepte el a város utcáit!

A mozifilm az augusztusi Pearl Jam koncertek, valamint a Chicago Cubs 2016-os sikertörténetének kétórás ünnepe.

A film rajongói kezdeményezés után jutott el Magyarországra. Pintér Miklós, a seattle-i grunge-(vagy egykori grunge-)zenekarokkal foglalkozó, hazai internetes portál alapító-főszerkesztője kereste meg a Pearl Jam menedzsmentjét: „Nagyon segítőkész volt mindenki a Pearl Jam részéről, azonnal jelezték, hogy örülnének, ha Budapesten is műsorra kerülhetne a film. Aztán felgyorsultak a dolgok. Egy nappal később megkeresett a film forgalmazójának képviselője Los Angelesből, akit egy rövid egyeztetés után be is tudtam mutatni Buglya Zsófiának, az Uránia programigazgatójának. Ezúton is szeretném megköszönni neki és az Uránia Nemzeti Filmszínház csapatának, valamint Evan Saxonnak, az Abramorama üzletfejlesztési igazgatójának a rendkívül pozitív hozzáállást és segítséget. Nagy dolognak tartom, hogy az 1996-os, budapesti koncert után, ha nem is élőben, de ismét egy Pearl Jam-koncertet láthatunk Magyarországon!”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!