szerző:
MTI / hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Európa legjobb televíziós filmjének választották Tasnádi István író-rendező Memo című filmjét a pénteken véget ért Prix Europa fesztiválon – írja a librarius.hu.

Le vagyok döbbenve, hogy mi kaptuk ezt a díjat. Ez azt jelenti, hogy Európa legjobb televíziós filmje a Memo

– mondta a rendező a díjátadó után, még péntek este. A Prix Europa a kontinens legnagyobb olyan fesztiválja, amely három médium európai terméséből ad válogatást. A minden évben október harmadik hetében megrendezett berlini fesztivál összesen 14 kategóriában díjazza az európai televíziós, rádiós és online műsorkészítőket és alkotásaikat –  emlékeztet az MTI-re hivatkozva az oldal.

Több mint száz filmet neveztek a televíziós film kategóriába, amelyek közül 22 jutott be a döntőbe. Közülük az alkotókból álló zsűri választotta ki a nyertest. Meg kellett nézni egymás filmjeit, majd vitáztunk róla és szavaztunk – meséli Tasnádi. Elmondta, hogy a tavaly bemutatott Memo – amelynek forgatókönyvét is ő írta – az első filmje, és csak most kezdte el fesztiválkörútját, de bízik abban, hogy sok helyen bemutatják, és ez az elismerés újabb fesztiválmeghívásokat is jelent majd.

Nagy szükség van az ilyen díjakra, hogy felhívja a figyelmet egy filmre, hogy valamiért más, különleges, értéket képvisel. Egy díjazott filmre jobban odafigyelnek, mintha csak néhányszor lemegy egy tévécsatornán – mondta Tasnádi az alkotásról, amely a Duna TV-n debütált Magyarországon.

A zsűrizés zárszavaként a finn korelnök azt mondta: megint bebizonyosodott, hogy Magyarország mekkora filmes nemzet. Ekkor azt éreztem, hogy leesek a székről – idézi fel Tasnádi. A szakemberek kiemelték a történet drámaiságát, a színészi játékot, a film atmoszféráját, a vágást és a képeit egyaránt.

A Memo egy ambiciózus pszichiáterről, Lónyai Péterről szól, aki a ritka mentális elváltozás, a hipermnézia jellemzőit kutatja, hogy ezáltal meg tudja gyógyítani Alzheimer-kórban szenvedő édesapját. A film producere Kálomista Gábor, a főbb szerepekben Lengyel Tamás, Molnár Áron, Haumann Péter és Holecskó Orsolya látható. Az alkotás idén márciusban elnyerte a tévéfilmek kategóriájában a legjobb forgatókönyvért járó Magyar Filmdíjat is.

Azt remélem, hogy komoly figyelem fog irányulni erre a filmre, és eljut oda, amit megérdemel. Szerintem egy erős történet, és amit a színészek nyújtanak benne, Haumann Péter, Molnár Áron és Lengyel Tamás, az egészen ritka és kivételes

– mesélte a rendező.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!