szerző:
hvg.hu

Éleződik a feszültség a szakszervezetek és Ókovács Szilveszter főigazgató között.

Sztrájk miatt veszélyben a szombat esti Hugenották premier az Erkel Színházban a Népszava szerint, miután Ókovács Szilveszter megfenyegette a társulat tagjait. A szakszervezetek pénteki közleménye szerint Ókovács a csütörtöki főpróbát megszakítva azt mondta, amennyiben élnek alkotmányos jogukkal, úgy bosszúból kezdeményezni fogja a Magyar Állami Operaház gazdasági társasággá történő átalakítását és a társulatnál csoportos létszámleépítést hajt végre. Ha viszont a sztrájk elmarad, az előadás résztvevőinek háromszoros közreműködési díjat fog kifizetni, ami a lap becslései szrint tízmilliós nagyságrendű kiadás. A kollektív szerződést azonban nem hajlandó megkötni a főigazgató.

A Magyar Állami Operaház három szakszervezete még augusztusban sztrájkfelhívást tett közzé, mert az intézmény főigazgatójával még mindig nem sikerült megkötni az új kollektív szerződést. Az Állami Operaház bírósághoz fordult, kérve a sztrájk jogellenességének megállapítását.

Rotter Oszkár, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének képviselője a Népszavának azt mondta: a bíróságnak 5 napon belül, azaz 30-áig kell döntenie. Ha a premier előtt valamilyen okból megállapítják a sztrájk jogellenességét, úgy a szakszervezet fellebbez majd és kijavítja a formai hibákat. Ha nem születik döntés, úgy a szombat 17:30 és 22 óra között meghirdetett sztrájkot megtartják.

Szombatra már nincs újabb megbeszélés kitűzve, így a bírósági döntéstől függ, lesz-e Hugenották szombat este.

Ókovács Szilveszter közleménye szerint „bebizonyosodott, hogy az Operának készakarva kárt okozni kívánó szakszervezetek sztrájkfelhívása nemcsak jogsértő, de fő állításuk is hazugság. A kollektív szerződés hiányában a dolgozók jövedelme nemhogy csökkent volna havi 130 ezer forinttal, de a tavalyi év azonos időszakához képest átlagban több tízezer forinttal még emelkedett is.” Ókovács hozzátette: a premiert megtartják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Kult

Premiernapon sztrájkolnának az Operában, a vezetőség bíróságra menne

Sztrájkot hirdetett három szakszervezet a Magyar Állami Operaházban október 28-ra, A hugenották premierjének napjára a kollektív szerződés hiánya miatt. A vezetőség szerint "szakszervezeti diktátumról" van szó, és jogellenes lenne, ha tényleg sztrájkolnának a dolgozók.

Íme a magyar kéz által megrajzolt BMW X8 - félhet az Audi Q8?

Íme a magyar kéz által megrajzolt BMW X8 - félhet az Audi Q8?

Fellázadtak az idősotthon lakói, mert duplájára emelték a díjat

Fellázadtak az idősotthon lakói, mert duplájára emelték a díjat

Reagált a szakértő a cigibiztossá lett Lázár János nagy tervére

Reagált a szakértő a cigibiztossá lett Lázár János nagy tervére

Elképesztő őrület! Hajdú Péter is tanácsot ad Orbán Viktornak!

Elképesztő őrület! Hajdú Péter is tanácsot ad Orbán Viktornak!

Budapesten lép fel Neneh Cherry

Budapesten lép fel Neneh Cherry

Egymás előtt kell vetkőzniük a férfiaknak és nőknek egy fővárosi kórház egynapos sebészetén

Egymás előtt kell vetkőzniük a férfiaknak és nőknek egy fővárosi kórház egynapos sebészetén