Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

Tíz éves fennállását nem nosztalgiázással, hanem vadonatúj, az eddigieknél még táncosabb, könnyedebb dalokkal ünnepli a Péterfy Bori & Love Band. Az egyszerűen csak Bori X címre hallgató, dühös diszkóként jellemzett lemez tele van potenciális slágerekkel, a zenekar pedig egyik legtermékenyebb időszakát éli. Az hvg.hu-n már meghallgatható új albumról Péterfy Borit kérdeztük.

“Most valahogy ilyen passzban voltunk, nem akartuk az alternatív melankóliát. Ezúttal nincs kesergés, de annál több a szerelem, a szex, a boldogság. Némi vér azért maradt persze. Mi is változunk, főleg ez indokolta, hogy most más irányba kalandoztunk” - meséli a Love Band 10 éves fennállására utaló, egyszerűen csak Bori X címre hallgató lemezről Péterfy Bori, aki érezhetően már most izgatottan várja, hogyan fogadja majd az új dalokat és a hozzá álmodott látványvilágot a közönség a hivatalos lemezmegjelenést (az album dalai rendhagyó megoldásként egy mobilra fejlesztett játékban már hallgathatóak voltak) követő turnén.

Azért is telt el kevesebb idő ezúttal a két lemez között, mert a 2016-os, Szédülés c. album felvételei közben már érezhető volt, hogy nem csak egy kiadványra elegendő kreatív energia gyűlt össze újra a Love Band körül.

Akkora lendületet kapott a zenekar a Szédülés után, hogy egyértelmű volt, hogy folytatjuk. Annyi ötlet halmozódott fel, hogy tudtuk, hamar ki fogunk jönni egy újabb lemezzel. Egy zenészbarátunk, akinek nemrég megmutattuk a már kész Bori X-et, úgy jellemezte az új lemez hangulatát, hogy dühös diszkó. Persze nem diszkó ez a szó szoros értelmében, de biztosan boldogabb, táncosabb a Szédülés dalainál. A Szédülés egy jóval sűrűbb anyag volt, nehezebb témákkal.

©

Már a lemezről elsőként kiadott dalok is előrevetítették, hogy az előzőekhez képest felhőtlenebb szövegvilág, és a szintén Tövisházi Ambrus által fémjelzett Erik Sumo Band lemezeket jellemző kacatpop-esztétika jellemzi majd az új lemezt. Már ebből is érezhető, hogy ha valaminek, akkor az Bori X dalainak a rádióban lenne a helye. Ironikus módon azonban a Péterfy Bori & Love Band lett az a zenekar a magyar poppiacon, amelyet talán leglátványosabban “futtatott be” a korábbi Petőfi, majd ugyanilyen látványosan esett ki a pikszisből a rádió irányváltásával.

“Most élünk, most alkutunk és most érünk el sikereket ebben a pici országban, ráadásul elég kevés a karakteres női előadó ebben a zenei stílusban. Nagyon bízunk benne, hogy a rádion keresztül is eljuthat a zenénk a közönséghez" - kommentálja egyszerűen, de sokatmondóan a hetek óta teltházas koncertre készülő Péterfy Bori a jelenlegi hazai rádiós struktúrát, aki elmondása szerint ma már csak taxiban hall rádiót, akkor is igyekszik lehúzni az ablakot. “Az eleve hallatszik, ha valaki rádióba szánja a számát, az sajnos olyan is. De azok az előadók, akiket követek most itthon, szerencsére nem ilyenek.”

A “dühös diszkólemezről” pedig a Föld hívja a Földet, a Ne keresd az igazit, vagy az Oázis is simán erős slágerpotenciállal bír. Az egész Bori X olyan hangulatot kelt, mintha Tövisházi Ambrus és a zenekar agya egyre járt volna Beckkel, aki ugyanilyen könnyed, pimaszul popos lemezzel (Colors) rukkolt elő idén.

“A 10 éves jubileum miatt a zenekarnak dolgozó szinte összes korábbi szövegírót is felkértük, így Tariska Szabolcs (Amorf Ördögök) Hujber Szabolcs (Magashegyi Underground), Hajós-Dévényi Kristóf (The Unbending Trees, The Gomb), én és Ambrus is írt szöveget a lemezre. Egy kakukktojás azért van, hiszen a Ne keresd az igazit szövege a kilencvenes évektől aktív punkzenekartól, a Bankrupttól származik. A zenén pedig Ambrus egy elég szürreális helyen, az új próbatermünben, egy váci utcai templom mélyen fekvő katakombájában dolgozott rengeteget. Mesélte, hogy amikor hosszú órák után feljött csak pislogott, hogy hova került a sok bolyongó turista között.”

Hallgatva az új lemez számait, a lendülettel, kedvvel aligha lesz gondja a zenekarnak élőben, a négyperces határon túlmászó számok is azért szerepelnek a lemezen Bori szerint, mert azokra majd „mehet a diszkó koncerten”, ráadásul a zenekar is kiélheti magát még jobban ezekben a táncosabb részekben.

©

Amikor felvetem, volt-e a zenekarnak olyan korszaka, amikor belefásultak abba, hogy nagyjából ugyanazokon a helyeket járják körbe, gondolkodás nélkül érkezik a válasz. “Megfogadtam már a zenekar megalakulásakor, hogy ezt addig csinálom, amíg élvezem. Voltak nehezebb pillanatok, és persze, lehet azt mondani, hogy ugyanazokon a helyeket járjuk körbe, meg hogy ez egy kicsi ország, de mi ezt iszonyatosan élvezzük csinálni.

Ha már kimarad egy hétvége koncert nélkül, mindenki elkezd zsizsegni a zenekarban, hogy na, mikor megyünk már. Ha valaki ezt az életmódot megunja, fásult lesz, akkor viszont le kell állni. Minket ez most nem fenyeget.

A teljes Bori X album:

Ezekben a mondatokban arra a kérdésre is benne van a válasz, hogy jelenleg a zenekar vagy a színházi munka élvez-e előnyt Péterfy Bori karrierjében. A zenekar felé billenő válasz persze nem meglepő annak, aki követte a karrierjét az elmúlt években, nem mintha Péterfy Bori megszűnt volna színésznőként létezni.

A kaukázi krétakör a Katonában Székely Kriszta rendezésében óriási munka volt, amely igazán sírós, katartikus élményt adott a közönségnek. Emellett már harmadik évada játszom a Belvárosi Színházban Rached nővért a Száll a kakukk fészkére c. darabban. Ezen kívül, most Nagypál Orsolya (Terápia) nagyjátékfilmjében, a Nyitvában forgattam a nyáron. Orsival korábban is dolgoztam együtt, ezért is vállaltam örömmel egy mellékszerepet a filmjében.”

A színházat és filmet érintő résznél pedig előkerül a közbeszédet jelenleg meghatározó érzékeny téma is, a hazai szakmát is alaposan felkavaró zaklatási botrány. Már csak azért is kikerülhetetlen a téma, mert a zenész/színésznő egyik korábbi nyilatkozata került a kontextusból kiragadva a Heti Válasz egyik nagy cikkébe. Péterfy Bori még a nyáron mesélte D. Tóth Krisztának, hogy néha szereti, ha szexuális tárgyként tekintenek rá. Ezt azóta sem tagadja.

“Ki ne szeretné, ha néha szexuális tárgy lehet? De ez nem összekeverendő azzal, amikor valaki a hatalmával él vissza. Óriási dolognak tartom, hogy nők álltak elő a történeteikkel.

Tudtuk, hogy az internet nyilvánosságának lesznek előnyei és árnyoldalai is, és ez most ebben az ügyben is látványosan megmutatkozik. Sokan lépnek még elő, de lesznek, akik inkább csak ki akarják használni a mostani felfokozott figyelmet. Az azonban fontos eredmény lenne, ha a férfiak körében indulna el igazi párbeszéd a témáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bicsérdi Ádám-Németh Róbert Kult

"Jó lenne, ha végre kimásznánk ebből a posztkommunista takonyból"

Visszatérő jubileumi koncertre készül az Amorf Ördögökkel, új lendületet vett a Péterfy Bori & Love Banddel, miközben az ő dalainak is köszönheti népszerűségét a Liza, a rókatündér című magyar film. A kacatpop hazai mestere, Tövisházi Ambrus körül újra beindultak az események, de közben ámulattal figyeli a fiatal magyar zenekarokat. Angol nyelven ma már semmiképp sem írna számot, mert azzal szerinte nem lehet a magyar emberek szívéhez jutni. A mai mezőnyből egyértelműen Fluor Tomit tartja a legszerethetőbb figurának, de volt olyan magyar sláger is, ami rendesen felidegesítette. Interjú.

A Világ Könyvfővárosa címre pályázik Budapest

A Világ Könyvfővárosa címre pályázik Budapest

Ismerjen meg egy új csoportot a társadalomban: a szennyező elit

Ismerjen meg egy új csoportot a társadalomban: a szennyező elit

Duma Aktuál: Kérdésekkel provokálnánk a minisztert, közben saját párttársai szívatják

Duma Aktuál: Kérdésekkel provokálnánk a minisztert, közben saját párttársai szívatják