Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám

Sejteni lehetett, hogy a sorozat bombasiker, de a Nielsen közönségmérő adatai szerint a Stranger Things már olyan nagyágyúkkal van egy kategóriában, mint a Trónok harca vagy a The Walking Dead.

Fontos elöljáróban leszögezni, hogy a Netflix a kezdetek ót ragaszkodik ahhoz, hogy nem ad ki nézettségi adatokat, így eddig mindenki csak sötétben tapogatózott, ha egy-egy sikerszériájuk nézettségét kellett megsaccolni. A közönségkutatás behemótja, a Nielsen azonban nem nyugodott bele a dologba, és néhány héttel ezelőtt bejelentette, hogy adatokat fog közölni a streaming-felülelet nézettségi adatairól.

Az időzítés persze nem volt véletlen, a Nielsen elsőként máris a Netflix legnagyobb popkulturális sikerét, a Stranger Things második évadának premierjét vizsgálta. Az október 27-én debütáló évad premierjét az adatok szerint 15,8 millióan nézték meg az első három napban az Egyesült Államok területén.

Hogy ez pontosan mit is jelent? Azt, hogy a Stranger Things óriási siker, hiszen csak összehasonlításképp, a Trónok harca legutóbbi, évadzáró részét 14,8 millióan nézték meg 3 nap alatt, míg a The Walking Dead legújabb évadának premierjét 15 millióan követték az USA-ban.

A Nielsen adatai szerint azonban sokan nem álltak meg egyetlen Stranger Things epizódnál: 4,6 millióan egy hétvége alatt ledarálták a teljes, kilenc részes évadot; 361 ezren pedig egyetlen nap leforgása alatt pörgették le a kilenc epizódot.

©

Fontos hozzátenni, hogy a Nielsen csak a tévés nézettséget képes mérni jelenleg, így ezekben az adatokban nincsenek benne a számítógépről, tabletről vagy mobilról indított streamingek, így csak tippelhetünk, mennyivel dobnák meg az ezekről a felületekről származó mérések az amúgy is elképesztő adatokat. Azt meg már csak halkan tesszük hozzá, hogy a mérés nem terjed ki a világ többi részére, így Európára sem.

A Netflix természetesen igyekszik hiteltelenné tenni a Nielsen mérését, a szolgáltatás szóvivője szerint a fent ismertetett adatok a közelében sincsenek az igazságnak, és olyanok, "mintha az Upside Downból (utalás a sorozat természetfeletti, párhuzamos valóságára) származnának".

Azért még az ellentmondásos információk ellenére is egyértelmű, hogy a sorozat hatalmas siker, hiszen ez lett minden idők legsikeresebb évadpremierje, ha a Twitter-reakciókat vesszük alapul. Mintegy 3,7 millió bejegyzés érkezett ugyanis a Twitterre a premier utáni három napban, ez abszolút rekord.

A Stranger Things Magyarországon is teljes egészében elérhető a Netflixen.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bicsérdi Ádám Kult

Ettől Spielberg, Carpenter és Stephen King egymás vállán sír a gyönyörtől

Létezik olyan, hogy egy tribute-banda majdnem olyan élményt, vagy még nagyobbat ad, mint az eredeti zenekar? Elnézve a Stranger Things sorozat szűnni nem akaró sikerét, ilyen igenis megtörténhet. De a nosztalgián, a klasszikus filmek felidézésén kívül miért is vált a nyár legnagyobb tévés dobásává néhány kisvárosi kamasz szörnyüldözése? (A cikkben előforduló spoilereket jelezzük.)

"Vagyunk még, akik nem adták fel" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gergely Zsófia

"Vagyunk még, akik nem adták fel" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gergely Zsófia

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Az Amnesty szerint példátlan, hogy képviselőket erőszakkal távolítsanak el közintézményből

Az Amnesty szerint példátlan, hogy képviselőket erőszakkal távolítsanak el közintézményből

Már nem iszik, de amíg él nyomja a rock and rollt: Keith Richards 75 éves

Már nem iszik, de amíg él nyomja a rock and rollt: Keith Richards 75 éves

Momentum: jósolni sem lehet, mi fog ma este történni a tévészékháznál

Momentum: jósolni sem lehet, mi fog ma este történni a tévészékháznál

Mit gondol, kit, és mihez hasonlítva írták át a Kossuth tér nevét a metrón?

Mit gondol, kit, és mihez hasonlítva írták át a Kossuth tér nevét a metrón?