Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

Sejteni lehetett, hogy a sorozat bombasiker, de a Nielsen közönségmérő adatai szerint a Stranger Things már olyan nagyágyúkkal van egy kategóriában, mint a Trónok harca vagy a The Walking Dead.

Fontos elöljáróban leszögezni, hogy a Netflix a kezdetek ót ragaszkodik ahhoz, hogy nem ad ki nézettségi adatokat, így eddig mindenki csak sötétben tapogatózott, ha egy-egy sikerszériájuk nézettségét kellett megsaccolni. A közönségkutatás behemótja, a Nielsen azonban nem nyugodott bele a dologba, és néhány héttel ezelőtt bejelentette, hogy adatokat fog közölni a streaming-felülelet nézettségi adatairól.

Az időzítés persze nem volt véletlen, a Nielsen elsőként máris a Netflix legnagyobb popkulturális sikerét, a Stranger Things második évadának premierjét vizsgálta. Az október 27-én debütáló évad premierjét az adatok szerint 15,8 millióan nézték meg az első három napban az Egyesült Államok területén.

Hogy ez pontosan mit is jelent? Azt, hogy a Stranger Things óriási siker, hiszen csak összehasonlításképp, a Trónok harca legutóbbi, évadzáró részét 14,8 millióan nézték meg 3 nap alatt, míg a The Walking Dead legújabb évadának premierjét 15 millióan követték az USA-ban.

A Nielsen adatai szerint azonban sokan nem álltak meg egyetlen Stranger Things epizódnál: 4,6 millióan egy hétvége alatt ledarálták a teljes, kilenc részes évadot; 361 ezren pedig egyetlen nap leforgása alatt pörgették le a kilenc epizódot.

©

Fontos hozzátenni, hogy a Nielsen csak a tévés nézettséget képes mérni jelenleg, így ezekben az adatokban nincsenek benne a számítógépről, tabletről vagy mobilról indított streamingek, így csak tippelhetünk, mennyivel dobnák meg az ezekről a felületekről származó mérések az amúgy is elképesztő adatokat. Azt meg már csak halkan tesszük hozzá, hogy a mérés nem terjed ki a világ többi részére, így Európára sem.

A Netflix természetesen igyekszik hiteltelenné tenni a Nielsen mérését, a szolgáltatás szóvivője szerint a fent ismertetett adatok a közelében sincsenek az igazságnak, és olyanok, "mintha az Upside Downból (utalás a sorozat természetfeletti, párhuzamos valóságára) származnának".

Azért még az ellentmondásos információk ellenére is egyértelmű, hogy a sorozat hatalmas siker, hiszen ez lett minden idők legsikeresebb évadpremierje, ha a Twitter-reakciókat vesszük alapul. Mintegy 3,7 millió bejegyzés érkezett ugyanis a Twitterre a premier utáni három napban, ez abszolút rekord.

A Stranger Things Magyarországon is teljes egészében elérhető a Netflixen.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bicsérdi Ádám Kult

Ettől Spielberg, Carpenter és Stephen King egymás vállán sír a gyönyörtől

Létezik olyan, hogy egy tribute-banda majdnem olyan élményt, vagy még nagyobbat ad, mint az eredeti zenekar? Elnézve a Stranger Things sorozat szűnni nem akaró sikerét, ilyen igenis megtörténhet. De a nosztalgián, a klasszikus filmek felidézésén kívül miért is vált a nyár legnagyobb tévés dobásává néhány kisvárosi kamasz szörnyüldözése? (A cikkben előforduló spoilereket jelezzük.)

Szigorításpárti a szavazásunkat kitöltő olvasóink többsége

Szigorításpárti a szavazásunkat kitöltő olvasóink többsége

Videó: Akkorát robbant a SpaceX Csillaghajója, hogy újra a levegőbe emelkedett

Videó: Akkorát robbant a SpaceX Csillaghajója, hogy újra a levegőbe emelkedett

Rongálás miatt nyomoz a rendőrség az Országgyűlés Irodaházában beindult füstgránát ügyében

Rongálás miatt nyomoz a rendőrség az Országgyűlés Irodaházában beindult füstgránát ügyében