szerző:
Zelki Benjámin
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre többen tudják, mennyi apró építészeti értéket rejt Budapest, azonban méltatlanul kevés figyelem összpontosul egy-két szecessziós lépcsőházra és a bennük megbújó festett üvegablakokra. Ráadásul ezek a híres üvegművész, Róth Miksa műhelyében készültek. Négyet látogattunk meg közülük, talán a legszebbeket.

A szürke őszi napokon ritkán figyelünk fel Budapest egyedülálló építészeti értékeire, melyek mindenhol végigkísérnek minket. Néha egy átlagosnak tűnő épületbe belépve is magával ragad minket a századforduló polgári eleganciája. Sokszor a lakók sem tudják, hogy a lépcsőházat díszítő üvegablakok a világhírű szecessziós üvegmester, Róth Miksa műhelyében készültek. Négy egészen különlegeset mutatunk meg ezek közül. Városbújócska sorozatunk újabb darabja.

1. Falk Miksa utca 13.

Az első ház a Jászai Mari tér közelében, a Falk Miksa utca fái között, elegáns környezetben terpeszkedik a 13-as szám alatt. A ház nemrég kapott teljes felújítást kívül-belül, már első pillantásra is eleganciát sugároz. Ezt csak fokozza a szép kovácsoltvas bejárat.

©

A házat 1911-ben építették Fodor Gyula tervei alapján. A lépcsőházba belépve, a fejünket fölemelve rögtön meg is pillantjuk az első festett üvegablakot. A palotabelsőt idéző előteret márvány borítja, a domborművek Lányi Dezső és Vass Viktor művei.

©

A lépcsőház ablakait is Róth Miksa-üvegablakok borítják.

©

2. Hajós utca 25.

A második helyszínhez nem kell messzire menni, az Opera mellett külsőre átlagosnak tűnő, kívülről rossz állapotú, felponyvázott tetejű szürke bérház következik. A kapuhoz közelebb lépve azonban már láthatjuk, hogy nem mindennapi épülettel lesz dolgunk.

©

A Hajós utca 25. szám alatti Napóleon-udvart is Fodor Gyula tervezte, az épület 1906-ra készült el. A ház nevét a sarkon álló egykori Café Napoleonról kapta. Érdekesség, hogy noha Bonaparte Napóleon domborműve látható a ház falán, a kávézót nem róla, hanem III. Napóleonról nevezték el. Az épületbe belépve hosszú folyosó fogad minket, szemben gyönyörű, díszített üvegajtóval.

©

A lépcsőház felé fordulva a tér kiszélesedik, a mennyezetet magasra nyúló márványoszlopok tartják. De figyelemre méltók a falon a zöld Zsolnay-csempék, illetve a díszített padló is.

©

3. Hajós utca 32.

A Hajós utcán továbbhaladva jóval kisebb házat találunk, mely épp felújítás alatt áll. Az épület rekonstrukciója igencsak örvendetes, hiszen korábban igen lepusztult állapotban volt.

©

A Hajós utca 32. alatt megbújó Szedő-házat Málnai Béla tervezte, 1904-ben épült fel. A kapun belépve már megpillanthatunk a szemközti üvegajtó fölött egy mart üveget.

©

Egyre beljebb haladva ez a ház okozza a legtöbb meglepetést: a szürke, lepukkant lépcsőház különleges, templomra emlékeztető üvegablakokat rejt. Szintén említésre méltó a lépcsők kovácsoltvas korlátja.

©

4. Bertalan Lajos utca 26.

Negyedik házunkhoz már át kell menni Budára, azon belül is dél felé. A Gárdonyi téri villamosmegállótól a BME felé közlekedő hallgatók jól ismerhetik az épületet. A Bertalan Lajos utca 26. ugyanis kívülről is kifejezetten látványos, a vöröstéglás házat virágmintás mozaikok borítják.

©

Az épületet Bach János tervezte, 1913-ra készült el. A kapualjba beforduló látogató már azonnal meglátja, mi vár rá, a főbejárat fölött található az első Róth Miksa-féle festett üveg.

©

A bejárattól tágas főfolyosó vezet a liftek felé, díszített mennyezettel és padlócsempével.

©

A lépcsőházat is végig ólomüveg ablakok borítják, a falakat lila Zsolnay-csempe fedi, középen bordó domború virágmintával.


Nézzen további képeket látványos lépcsőházakról!
©
Városbújócska
Városbújócska címmel indult sorozatunk városi tájképekkel, ismert és kevésbé ismert, de mindenképpen fontos és bemutatásra méltó köz(vagy magán-)terekkel, azok történetével és esztétikájával, azok különféle kontextusaival foglalkozik

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!