szerző:
hvg.hu

Lélegzetelállító cikkben írta le Salma Hayek Oscar-díjas mexikói színésznő, hogy gyötörte Weinstein a Frida című film forgatása és munkálatai alatt. A színésznő mindent elmond, amit egy ilyen hatalmi viszonyból fakadó zaklatásos viszony ellentmondásairól tudni érdemes.

"Nem arra, hogy együtt zuhanyozzunk. Nem arra, hogy nézhessen engem zuhanyozás közben. Nem arra, hogy megmasszírozhasson. Nem arra, hogy a meztelen barátja adjon nekem egy masszázst. Nem arra, hogy orálisan kielégítsen. Nem arra, hogy levetkőzzek egy másik nővel. Nem, nem, nem..." Az 51 éves szupersztár a New York Timesban tárta fel, hogy az évek során hányszor kellett nemet mondania Harvey Weinsteinnek.

©

Weinstein hotelről hotelre, forgatási helyszínről forgatási helyszínre követte Hayeket, akivel 2002-ben a Frida című filmben dolgoztak együtt, de volt, hogy egy teljesen más produkciónál is egyszer csak megjelent a producer.

"Évekig volt a szörnyetegem."

Hayeknek sokáig tartott meggyőznie magát, hogy kiálljon a nyilvánosság elé, mert úgy gondolta, senkit nem fog érdekelni a fájdalma. "Talán ez annak is köszönhető, mert Harvey olyan sokszor mondta nekem, hogy egy senki vagyok."

Amikor a Fridát csinálták, a Weinstein-féle Miramax ideális helynek tűnt, ahol az összetett lelkű művészek menedékre találtak. Ezért akarta Hayek itt megcsinálni a filmet. Weinsteint felületesen ismerte, barátokon keresztül, akiknek, Hayek ma úgy gondolja, köszönhető, hogy Weinstein nem erőszakolta meg.

A számtalan kikosarazás után Weinstein dührohamot kapott.

"Nem hiszem, hogy lett volna szó, amit jobban utált volna, mint a 'nem'." A producer hívogatta az éjszaka közepén, hogy rúgja ki az ügynökét, kiráncigálta a Velencei filmfesztivál megnyitójáról, hogy luxusprostituáltakkal teli partyjára vigye. A legbehízelgőbb modort a dühkitörés követte: "Megöllek, ne hidd azt, hogy nem vagyok rá képes".

©

"A szemében nem voltam művész, még csak egy személy sem. Egy dolog voltam, 'not a nobody, but a body', csak egy test."

Weinstein a készülés alatt lévő Fridával revolverezte Hayeket: fenyegette, hogy másnak adta a szerepet, majd hirtelen feltételeket rángatott elő, aminek Hayek csak az őrangyalai miatt tudott megfelelni: pl. Edward Norton átírta a forgatókönyvet párszor. Hayek azt sem tudja a mai napig, hogy győzte meg Geoffrey Rusht, hogy szerepeljen a filmben, mert ez is Weinstein feltétele volt.

A forgatás megkezdésével a zaklatás megszűnt, de a producer folyamatosan dühöngött. Arról beszélt, Hayek nem elég szexi a szerepben, és így senkit nem fog érdekelni a film. Hayek pedig, aki minden követ megmozgatott, hogy a legjobb helyszíneket, relikviákat megszerezhesse a Frida Kahlo életét elmondó filmhez, teljesen elbizonytalanodott. Azt szerette volna, ha elismerik mint művészt, de csak azt a visszacsatolást kapta, hogy nem elég szexi. Harwey folyton egyre több meztelenséget követelt.

©

"Egyértelmű lett nekem, hogy soha nem hagyta volna, hogy befejezzem a filmet anélkül, hogy valamelyik fantáziáját ki ne elégíthette volna. Nem volt helye egyezkedésnek. igent kellett mondanom. Öt hétig forgattunk, annyi tehetséges embert győztem meg a közreműködésben, hogy engedhettem volna meg magamanak, hogy mind kárba vesszen a munkájuk?"

Belement, hogy leforgat egy értelmetlen leszbikus jelenetet, de a felvétel előtt összeroppant: a teste remegni kezdett, zokogórohamot kapott. A többiek nem értették, mi a baj. Hayek tudta: nem akar Weinstein előtt egy másik nővel meztelen lenni. De ezt nem mondhatta el a többieknek. Elkezdett hányni, nyugtatókat kapott.

Amikor Weinstein megnézte a vágott verziót, azt mondta, a Fridát csak videoforgalmazásba engedi, nem elég jó a mozis forgalmazáshoz. Végül a tesztvetítéseken kirobbanó volt a film sikere, a producer őrjöngött. Soha nem adott később Hayeknek főszerepet. Évekkel később egyszer megdicsérte Hayeket a filmért. "Hittem neki. Soha nem tudta, mennyire fontosak voltak ezek az elismerő szavai nekem. Nem tudta, mekkora fájdalmat okozott nekem. Soha nem mutattam, mennyire rettegtem tőle. Amikor láttam egy társaságban, megpróbáltam a szép dolgokra gondolni, és arra, hogy háborúztunk, és én győztem."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!