Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám

Eddig csak legenda övezte azt a mindössze három példányban elkészült mixtape-et, amit Paul McCartney készített a The Beatles tagjainak. A kísérletező, Rolling Stones-, vagy Beach Boys-dalokat is tartalmazó őrült válogatás inspirálta később a zenekart például a Tomorrow Never Knows felvételére.

"Unforgettable (Felejthetetlen) címet adtam neki, mivel Nat "King" Cole azonos című dalával indult a mixtape. Aztán jött a beköszönésem, hogy 'valóban felejthetetlen vagy, és felejthetetlen ez a nap is', egy DJ stílusában. Az egész olyan volt, mint egy magazinműsor, fura interjúrészletekkel, bejátszásokkal, felvételekkel, és olyan dalokkal, amikről tudtam, hogy a többiek még nem hallották őket" – mesélt még McCartney 1995-ben egy interjúban az elveszettnek hitt, otthonában rögzített zenei válogatásról.

A vinyl-ritkaságból, amit McCartney 1965-ban, karácsonyi ajándékként adott át zenekari társainak, december elején azonban egy 18 perces részlet felkerült a YouTube-ra.

"A teljes Unforgettable különleges hangzású volt. John, Ringo és én is akkor ébredtünk rá, hogy Paul már új zenei irányokban gondolkodik, amikor meghallgattuk ezt a lemezt" – emlékezett vissza korábban a furcsa ajándékra George Harrison.

Az Unforgettable-t nem sokkal a Rubber Soul megjelenése után kapták kézhez a The Beatles tagjai, a sztorik ismeretében nem meglepő, hogy amikor újra stúdióba vonultak, az első dal, amit felvettek az egész Beatles-életmű egyik legkísérletezőbb, legkülönlegesebb száma, a magnószalag-loopra épülő Tomorrow Never Knows volt.

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!