Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

A költészet minden pénzt (1,4 milliárd forintot is) megér. Csattanós válasz a fanyalgóknak.

Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik, mondta Széchenyi; nem sokaság, hanem lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat, mondta Berzsenyi; több fényt, mondta Goethe. Van mező, hód és hód-világ./Ő a lézer-szemű Lázár,/aki vele ujjat húzna,/arra gyász és arra frász vár, írta Szőcs Géza; a nyár végére lesz jó az Echo TV, mondta Mészáros Lőrinc.

Makkai Ádám kétszeres Kossuth-díjas költő pedig írt egy verset a nemrég 1,4 milliárdos állami támogatást kapott Kárpát-medencei Tehetséggondozó Kft. által kiadott Előretolt Helyőrség karácsonyi számába, vette észre a Magyar Narancs. Az Előretolt Helyőrség 250 ezer példányban jár a Mediaworks-féle megyei napilapokhoz.

A Csendes éj, szentséges éj című vers alcíme már maga egy geg (karácsonyi meditáció Hawaiiból), és rögtön egy szembeállítással kezdünk: "most csak" az "Aleppo-i és Damaszkusz-i" szír gyerekekre zuhan a téglafal és a por, Hawaiin alapjában "még" béke van. Végig a régmúlt és a mostani idők szembeállítása zajlik: régen megszületett a kis Jézus, ma "szerte a világon" Allah Akbar-t rikoltoznak/megszállott, fanatikus emberek".

De egy fordulattal keresztény szembenézéssé lényegül át a vers: "Mi, keresztények a béke vallása voltunk valamikor/a kezdetek legkezdetén. Mi csúszhatott félre/kétezer esztendő alatt?"

További meditálásra viszont nincs idő, rögtön újabb fordulat érkezik: "Hogy tudjuk szeretni azt a vad turbánost,/ aki elvágná a torkunkat?/ Hány karácsonyt élünk még meg?/ És lesz folyóvíz és étel?/ Mikor lesz "béke" Palesztinában?/ Az EU nevű gazdasági terrorszervezet/ mikor tanulja meg, mit jelent az, hogy "szeretet"?"

Nehéz megemészteni ezt a költői látomást, amelyet amúgy minduntalan a Csendes éj sorai szakítanak meg még ráadásként. Régen a szeretet vallása volt a kereszténység, és béke volt, most háború van és Allah Akbárt kiáltanak, akik el akarják vágni a torkunkat, az EU pedig nem tudja, mi az a "szeretet", és vajon lesz-e folyóvíz és étel?

Aztán mégis megvilágosodik az ember, egyetlen nagy, látszatbékébe rejtett rettegés inspirálta lázas lírai meditáció, egyetlen, nagy költői nemzeti konzultáció ez, amelyben Kalliopé múzsája valahol a Mauna Loa tövében nyersen Kliónak szegezi a kérdéseit. A keresztény szellem alohát kiállt a világvallásoknak, ám csupa emésztő kérdés marad csak válaszul.

Csattanós válasz tehát a fanyalgóknak, hogy igenis, a költészet minden pénzt megér.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Máris az egyik legutáltabb videó lett a YouTube-on, amelyik összefoglalja, mi történt idén

Máris az egyik legutáltabb videó lett a YouTube-on, amelyik összefoglalja, mi történt idén

Élő közvetítésben pofozta fel feleségét a Fortnite-játékos, letartóztatták a rendőrök

Élő közvetítésben pofozta fel feleségét a Fortnite-játékos, letartóztatták a rendőrök

Hogy fehér lesz-e a karácsony? Egyelőre nem úgy tűnik

Hogy fehér lesz-e a karácsony? Egyelőre nem úgy tűnik

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját