szerző:
hvg.hu

Dolores O'Riordan 46 éves volt.

46 éves korában meghalt Dolores O'Riordan, az ír The Cranberries énekesnője – írja a Telegraph.

Az énekesnő menedzsere hétfőn közleményben tudatta a halálhírt, amelyben azt írta, hirtelen érte a halál O'Riordant Londonban, aki éppen egy felvételen dolgozott a brit fővárosban.

A Daily Mail szerint a hotelszobájában halt meg, de a halál oka egyelőre ismeretlen. A lapnak a londoni rendőrség megerősítette, hogy O'Riordant a hotelszobájában találták meg reggel 9-kor, de a halál okára egyelőre nincs magyarázat.

Írország elnöke is megszólalt az énekesnő halálhíre hallatán - Michael Higgins azt mondta, Dolores O'Riordan "óriási hatást gyakorolt az ír és a nemzetközi popzenére" és, hogy "halála nagy veszteség az ír zene, az ír zenészek és előadóművészek számára", írja a Rolling Stone, mely még 1995-ben azt írta a Cranberriesről, hogy "Írország legnagyobb zenei exportcikke a U2 óta".

The Cranberries (@thecranberries) által megosztott bejegyzés,

A Cranberries 1989-ben alakult The Cranberry Saw Us néven - az eredeti énekes 1990-ben kiléptt, O'Riordan pedig hirdetés útján került az együttesbe, mely Cranberries néven 1991-ben jelentette meg bemutatkozó hanganyagát, az Uncertain című EP-t.

Ezt 193-ban követte az Everybody Else Is Doing This, So Why Can't We című album, rajta a Dreams és a Linger című dalokkal. A nagylemez előbb lett sikeres Amerikában mint éppen a britpopba masírozó brit szigeteken. És egyáltalán: ekkor még nem látszott, hogy a Cranberriesből a 90-es évek sikerzenekara lesz.

De az lett. Az 1994-es No Need to Argue már elhozta az áttörést, főként a Zombie című dalnak köszönhetően, melyből hatalmas MTV-sláger kerekedett.

A sikert csak tovább vitte az 1996-os To the Faithful Departed című album, mely egyben a zenekar pályafutásának törését is elhozta. O'Riordan - aki egyébként gyerekkori szexuális abúzus áldozata - nem bírta a sztársággal járó terheket, a zenekar le is mondta aktuális turnéja egy részét, miközben a sajtó az együttesen belüli konfliktusról cikkezett.

Három év szünet következett, mely után a zenekar kihozott még két sorlemezt (Bury The Hatchet, Wake Up and Smell The Coffee), ám a második megjelenése után két évvel, 2003-ban már nem szünet, hanem feloszlás jött.

O'Riordan két szólóalbumot is kiadott, majd a Cranberries közel egy évtizeddel később, 2011-ben kezdte újra. A Tomorrow című kislemezzel tértek vissza, ezt követte 2012-ben a Roses című új album, mely a zenekar korai hangzásához kanyarodott vissza.

Egy évvel később O'Riordan beperelte zenésztársát, Noel Hogant, de, hogy miért, az sosem derült ki - az ügyet két évvel később törölték. 2017-ben a Cranberries elkészítette utolsó lemezét (Something Else), egy akusztikus albumot, a legnagyobb slágerekkel. A zenekar kisebb koncerttermekbe szervezett turnét, intimebb, vonószenekaros körítéssel, ám a turnét májusban le kellett állítani O'Riordan egészségügyi problémái miatt, és a júliusi amerikai koncertkörút sem indulhatott el, mert az énekesnő állapota nem javult eleget.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hasogdzsi-ügy: a szaudiak továbbra sem ismerik el a gyilkosságot

Hasogdzsi-ügy: a szaudiak továbbra sem ismerik el a gyilkosságot

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

Másfél szobás lakásban nyolcan élnek - nem tudják hazavinni a várpalotai tragédiában megsérült fiút

Másfél szobás lakásban nyolcan élnek - nem tudják hazavinni a várpalotai tragédiában megsérült fiút

Dragomán György: Ha ez a négy feltétel teljesül, elégedettek lehetünk egymással

Dragomán György: Ha ez a négy feltétel teljesül, elégedettek lehetünk egymással

Végzős diákoknak tanítják a törikönyvben, hogy kell Molotov-koktélt készíteni

Végzős diákoknak tanítják a törikönyvben, hogy kell Molotov-koktélt készíteni

A Ryanair megérezte a járattörléseket, pedig több utast vitt és a bevétele is nőtt

A Ryanair megérezte a járattörléseket, pedig több utast vitt és a bevétele is nőtt