szerző:
Németh Róbert

1969. január 30-án adta a liverpooli négyes a legendás háztető-koncertet.

A Beatles ekkor már két és fél éve nem koncertezett. 1966 után nem indultak turnéra – részben, mert kikészítette őket a korábbi évek folyamatos koncertezése, másrészt, mert úgy gondolták, újabb lemezeik bonyolultabb, összetettebb dalai nem alkalmazhatóak koncertszínpadokra.

A fellépésre cégük, a londoni Saville Row 3 alatt található Apple Corps épületének tetején került sor. A zenekar, mely Billy Preston zongoristával egészült ki, 42 percet zenélt a háztetőn, közben a Metropolitan Police arra kérte őket, hogy kicsit vegyék lejjebb a hangerőt.

A koncert felvételét Alan Parsons hangmérnök vette fel az épület pincéjében, a mozgóképet Michael Lindsay-Hogg filmrendező rögzítette. Az Apple dolgozói először nem akarták beengedni a rendőrséget az épületbe, később, amikor a hatóság a letartóztatásukat helyezte kilátásba, engedtek.

Kilenc nekifutásra öt dalt adtak elő:


  • Get Back
  • Don't Let Me Down
  • I've Got a Feeling
  • One After 909
  • Dig a Pony
Utóbbi három felvétele hallható a Let It Be albumon.
A háztetőkoncertből (mint annyi más Beatles-gesztusból), kulturális toposz lett. Háztetőkoncertezett többek közt a U2 is (Los Angelesben) és az ugyancsak liverpooli poszt-punk zenekar, az Echo and The Bunnymen is, és az egyik ex-Beatle, Paul McCartney (New Yorkban). És van háztetőkoncert a Simpsonsban is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!