szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy AIDS-ről szóló díjnyertes filmet vetítettek volna.

Homofób tiltakozók egy zajos csoportja miatt le kellett állítani Bukarestben az AIDS-ellenes küzdelemről szóló, Percenként 120 szívverés (120 battements par minute) című francia filmdráma vetítését vasárnap este a Román Parasztmúzeumban (MTR) – közölte a Hotnews.ro hírportál.

A tüntetők szerint a film a "homoszexualitást népszerűsíti", megrontja a fiatalokat, és elfogadhatatlannak nevezték egy ilyen alkotás levetítését a parasztmúzeumban, arra hivatkozva, hogy a "román parasztok keresztény ortodoxok". A tiltakozók egyházi énekek és a román nemzeti himnusz éneklésével lehetetlenítették el a film vetítését.

A tüntetők felvonultak a színpadra, ahol "Románia nem Szodoma és Gomora", illetve a "Hey Soros, leave the kids alone" (Hé Soros, hagyd békén a kölyköket) feliratú táblát emeltek a magasba. A VICE Romania videofelvételén az egyik megszólaló a feliratot azzal magyarázta, hogy a magyar származású amerikai milliárdos támogatása nélkül egy ilyen film levetítésére nem kerülhetett volna sor.

Robin Campillo Percenként 120 szívverés című alkotása tavaly a cannes-i filmfesztiválon a zsűri nagydíját nyerte el. A 90-es években játszódó Percenként 120 szívverés című film az Act Up AIDS-ellenes mozgalomnak az alakulását követő első éveiről szól. A mára országosan ismertté vált egyesületet egy maroknyi, a betegségét addig magányosan élő fiatal alapította azzal a céllal, hogy szembesítse a francia politikát a saját felelősségével az AIDS elleni harcban. Az elszánt csoport egyszerre harcolt a halállal, a társadalom, a média és a laboratóriumok közönyével szemben.

Az esetről szintén beszámoló Maszol.ro hírportál szerint a vetítésen többek között Tudor Giurgiu rendező, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) igazgatója is jelen volt, aki Facebook-oldalán "hihetetlennek" nevezte, hogy ilyesmi ma Romániában megtörténhet. Ironikusan megjegyezte: a moziknak ezentúl meg kell hozni a megfelelő biztonsági intézkedéseket, ha melegekről szóló filmet akarnak vetíteni.

A CURS közvélemény-kutató intézet egy tavaly októberi felmérése szerint a román társadalom túlnyomó többsége elutasítja az azonos neműek házasságát, a megkérdezettek kétharmada pedig még az élettársi szerződések legalizálásával sem értene egyet. A Koalíció a családért nevű ernyőszervezet 2016-ban hárommillió aláírást gyűjtött össze a melegházasság későbbi legalizálásának ellehetetlenítését célzó, alkotmánymódosító polgári kezdeményezéséhez, amelyet azóta a képviselőház is elfogadott. Szenátusi elfogadása esetén alkotmánymódosító népszavazást kell kiírni a kérdésről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meglehet Merkel utódja

Meglehet Merkel utódja

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak