szerző:
hvg.hu

A sorozatbizniszben is farkastörvények uralkodnak. Az X-akták írója, Chris Carter gyakorlatilag ezzel magyarázta meg, hogy a női főszereplő, Gillian Anderson miért keresett kevesebbet a férfi főszereplőnél, David Duchovnynál.

Nagy botrányt kavart, amikor 2016-ban az X-akták Dana Scullyját alakító Gillian Anderson kitálalt a fizetéskülönbségekről. A két évvel ezelőtt újraindított kultikus sorozat egyik főszereplőjét játszó Anderson közölte, hogy a széria első kilenc évadában – amely nagyrészt a kilencvenes években forgott – úgy szerepelt, hogy kevesebb fizetést kapott érte, mint amennyit férfi kollégája, az ugyancsak főszerepben látható David Duchovny.

Anderson szerint a helyzete évekkel később, a 21. században sem javult sokat. Az állítja, hogy a rebootnál is majdnem lecsúszott az egyenlő gázsiról: meg kellett küzdenie azért, hogy végre ugyanannyi pénzt kapjon, mint amennyit a Fox Muldert alakító Duchovny kapott.

Most Chris Carter, a sorozat atyja és írója, is megszólalt az ügy kapcsán. Elmondta, hogy nagyon örül, hogy Anderson most már ugyanannyit keres a sorozaton, mint Duchovny, de hozzátette, hogy sajnos a sorozatgyártás is üzlet, és itt nem azt nézik, hogy elviekben ki mennyi pénzt érdemelne meg a szerepért, hanem a kialkudott bér kizárólag a tárgyalófelek erélyességén múlik.

Mint fogalmazott: a tárgyalóasztal egyik oldalán az ügynökök és ügyvédek próbálják az ügyfelük számára a legjobb üzletet kötni, a másik oldalán pedig a stúdió akar egy számára megfelelő összegben megállapodni. Ez azt sugallja, hogy David Duchovnynak egyszerűen ügyesebbek voltak az elmúlt években az ügynökei.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Öngyilkos merényletek zavarták meg az afganisztáni választásokat

Öngyilkos merényletek zavarták meg az afganisztáni választásokat

És befutott a hét legáhítottabb öt száma is

És befutott a hét legáhítottabb öt száma is

Hogyan lehetünk jobbak a munkánkban?

Hogyan lehetünk jobbak a munkánkban?

Újra szerződést ajánlott Usain Boltnak egy futballcsapat

Újra szerződést ajánlott Usain Boltnak egy futballcsapat

Hódmezővásárhelyen közmunkások segítették a Kétfarkú buszmegálló-építését

Hódmezővásárhelyen közmunkások segítették a Kétfarkú buszmegálló-építését

Radics Gigi "kultúrdiplomáciai úton" képviseli Magyarországot a világ túlfelén

Radics Gigi "kultúrdiplomáciai úton" képviseli Magyarországot a világ túlfelén