szerző:
hvg.hu

A már a középdöntőbe jutott YesYes egyik dala nagyon hasonlít Alan Walker Faded című szerzeményére, legalábbis ezt üzeni a két számot összehasonlító videó feltöltője, amit a Comment:com fedezett fel.

Az említett videó bizonyos Kram Berevtől származik, aki a Facebookra töltötte fel a felvételt. Ebben a két együttes, a YesYes I Let You Run Away című dalát hasonlítja össze Alan Walker Faded című szerzeményével, azonos tempóra állítva mindkettőt, mintegy rámutatva: a két mű között hasonlóságok fedezhetők fel. Plágiumról persze nem esik szó, de, jegyzi meg a Comment:com, a dalok ettől függetlenül is megdöbbentően hasonlítanak egymásra. (A felvétel később eltűnt a Facebookról, de a portálnak sikerült előbányásznia.)

A történet legérdekesebb része, hogy a videót korábban megosztó Kram Berev korábban a YesYes harmadik tagja volt, de már jó egy éve kiszállt a zenekarból – ehhez a dalhoz sem volt köze szerzőként.

A videó közzététele után Berev oldalát pillanatok alatt ellepték az egycsillagos értékelések, és hasonló véleményt formált meg a YesYes-dal szerzője is, aki nem mellesleg dolgozott a tavaly plágiumbalhéba keveredett Jetlag-dalon is – írja a Comment:com. A portál emlékeztet: éppen Jetlag nevű zenekar volt az, amelyiket tavaly kizárták A Dalból. És bár a lépést a sajtó felé úgy kommunikálták, hogy nem igazán tudtak a gyártók megegyezni a zenekarral, sokkal valószínűbb, hogy a Nyugat.hu-n megjelent plágiumgyanú miatt maradtak le a versenyről.

A Comment:com megszólaltatott több zenei szakembert is, ám eltérő vélemények születtek. Egyikük azt mondta, hogy "szerinte nem egy az egyben másolata, de a hangszerelése nagyon hasonló". Egy másik szerint "alapvetően a Faded volt a referencia, a refrénnél egyértelmű a hasonlóság, de azért van változtatás benne, hogy ne legyen plágium."

Hogy az volt vagy sem, nem tudni, A Dal zsűrije mindenesetre továbbjutással jutalmazta a produkciót.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!