szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Jászai Mari-díjas színművész 81 éves volt.

Horesnyi László 1963-ban végzett a Színművészeti Főiskolán, majd a győri Kisfaludy Színház és a Szegedi Nemzeti Színház után 1969-ben szerződött a Madách Színházhoz, amelynek haláláig tagja volt.

Erős, robbanékony személyiségével jelentős karakterszerepek megformálásával lett népszerű a közönség körében. A Madách Színház prózai előadásainak fontos szereplője volt: Brabantio Shakespeare Othellójában, a Beszterce ostroma Pongrácz Istvánja, Scserbackij herceg az Anna Kareninában, Petur Bán a Bánk bánban, Edgar a Lear királyban, Tóth Mihály A Noszty fiú esete Tóth Marival című darabban vagy Andrej Bolkonszkij herceg a Háború és békében.

 

©

Többtucatnyi játékfilmben és tévéjátékban játszott a televíziózás hőskorában, láthatták a nézők A Tenkes kapitányában, a Visszaesőkben, a Família Kft.-ben és a Pasikban is.

Utolsó szerepe a Madách Színházban Az Operaház Fantomjának Árverési kikiáltója, amelyben majdnem haláláig színpadra lépett – áll a Madách Színház honlapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!