szerző:
hvg.hu

A Filmalap filmgyártási támogatást ítélt meg két készülő mozifilmnek is. Az egyik egy dokumentumfilm lesz, amely az LGT egykori legendás szólógitárosának, Barta Tamásnak a disszidálása utáni éveit mutatja be, a másik produkció pedig az itthon is bemutatott olasz vígjáték, a Teljesen idegenek hazai remake-je lesz Goda Kriszta rendezésében.

A világszerte díjazott dokumentumfilm-rendező Hajdú Eszter (Otthonom, Tarnabod; Ítélet Magyarországon) a Filmalap 22 millió forintos támogatásával készíti legújabb munkáját Siess haza, vár a mama címmel. A dokumentumfilm a 70-es évek legendás rockzenésze, a Hungária majd az LGT szólógitárosa, az Amerikai Egyesült Államokba „disszidált” Barta Tamás és Magyarországon maradt édesanyja rendhagyó kapcsolatára koncentrál. Barta az egyik, ha nem a legjobb magyar rock-gitáros volt, a fojtogató diktatúra és anyjával való kapcsolata elől menekült Los Angelesbe. A film alapjául az 1974-1982 között kazettákra rögzített és a közelmúltban megtalált eredeti „hangos levelek” szolgálnak. A már Los Angelesben élő, Magyarországon a „hazatérés megtagadásának bűntettéért” elítélt fiatalember és édesanyja tízezer kilométer távolságból magnókazettára rögzített üzenetekkel tartotta a kapcsolatot éveken át a 70-es években. A Siess haza, vár a mama Hajdú Eszter forgatókönyvéből és rendezésében készül. A filme producere Mester Sándor, a hazai mozibemutatót 2018 végére tervezik.

©

Filmgyártási támogatást kapott Goda Kriszta (Csak szex és más semmi) következő, ötödik filmje is, amelyet áprilisban kezdenek forgatni. A Bata Éva, Csányi Sándor, Elek Ferenc, Lengyel Tamás, Mészáros Béla, Szávai Viktória és Törőcsik Franciska főszereplésével készülő vígjátékra a Filmalap 350 millió forintos támogatást adott: a BÚÉK a Teljesen idegenek című olasz vígjáték remake-je lesz. A 2016-os eredeti változatból készülő feldolgozás ötlete nem új, az Olaszországban közönségkedvencnek számító moziból már több remake készült Európa-szerte.

A BÚÉK történetében egy szilveszteri baráti vacsora összeszokott társaságának tagjai elhatározzák, hogy a mobiltelefonjaikat az asztalra kitéve minden bejövő hívást, sms-t és üzenetet megosztanak egymással. A kezdetben szórakoztatónak tűnő játék hamar komolyra fordul, a kis elhallgatások után egyre komolyabb hazugságokra derül fény. Barátságok és szerelmek érnek véget, és mindenki szembesül a „nagy kérdéssel”, hogy az őszinteség vajon a legfontosabb vagy a legkártékonyabb dolog-e az emberi kapcsolatokban.

A magyar változat forgatókönyvét Divinyi Réka írta, a társíró Goda Kriszta. A BÚÉK producere Zákonyi S. Tamás (Egerszegi, München, Szabadság, Szerelem) Ditz Edit és Geszti Péter (Kalózok - kreatív producer). A filmet ugyancsak 2018 végén tervezik bemutatni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor

Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor

Itt megtalálja a YouTube legjavát

Itt megtalálja a YouTube legjavát

Kövér László: A kultúrharcnak a Fidesz húsz éven át elszenvedője és nem alakítója volt

Kövér László: A kultúrharcnak a Fidesz húsz éven át elszenvedője és nem alakítója volt

A pénz mellé elismerést és feladatot is kaptak magyar tudósok, Brüsszeltől

A pénz mellé elismerést és feladatot is kaptak magyar tudósok, Brüsszeltől

Kimi Raikkönen nyerte az Amerikai GP-t

Kimi Raikkönen nyerte az Amerikai GP-t

A Y generáció már máshogyan dolgozik, de azért nekik is jól jön ez a pár tanács

A Y generáció már máshogyan dolgozik, de azért nekik is jól jön ez a pár tanács