szerző:
hvg.hu

Újra elővesznek egy évekkel ezelőtti színdarabot, mert az a jelenlegi események fényében még most is rendkívül aktuális. Az elmúlt időszakban egyre jobban foglalkoztatják az embereket a #metoo-jelenség hosszú távú hatásai: komoly lépéseket tettünk a női egyenjogúság felé vagy csak elvettük a férfiak kedvét az udvarlástól? A Kérsz teát?! segít eligazodni.

A #metoo-kampány során megjelent reakciók azt mutatják, hogy a fizikai erőszakot az emberek nagy része elítéli, míg a kevésbé látható jelenségekkel – úgy, mint a hatalommal való visszaéléssel vagy akár az érzelmi zsarolással – sokan már jóval megengedőbbek, egyfajta szürke zónaként tartják számon – írják a jogvédő szervezet, a NANE Egyesület közleményében.

A Kérsz teát?! – avagy miért olyan bonyolult a nem, ha szexről van szó című darab éppen ebben a szürke zónában játszódik, az előadás hol humorosan, hol megrázóan, a tipikus „ez velem is megtörtént” helyzeteken keresztül érzékelteti a manipuláció sokféleségét, és mutatja be azt a folyamatot, ahogy az udvarlásból a szexre való rábeszélés és érzelmi zsarolás lesz.

©

A 2015-ben nagyszerű kritikákat kapott színdarab a két évvel ezelőtti nyilvános bemutatót követően szakkollégiumokban, középiskolákban és egyetemi eladások keretében volt csak megtekinthető, de a #metoo-kampány még inkább rámutatott a darab aktualitására, melyet most a NANE Egyesület jóvoltából a Jurányiház tűzött műsorára.

A színdarab része egy beszélgetés, ahol az alkotók nem titkolt célja, hogy a nézőket saját véleményük és tapasztalataik megosztására buzdítsák, mert fontos, hogy párbeszéd alakulhasson ki a témában. Az előadást Bánki Gergely és Sipos Vera írta és rendezte, a NANE Egyesület felkérésére és szakértői támogatásával.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fotók: Olyan alacsony a vízállás, hogy kibukkant egy autó a Dunából

Fotók: Olyan alacsony a vízállás, hogy kibukkant egy autó a Dunából

Így segíthet a hajléktalan embereknek

Így segíthet a hajléktalan embereknek

Két év, és az olaszok betiltanák szinte az összes eldobható műanyagot

Két év, és az olaszok betiltanák szinte az összes eldobható műanyagot

"Az oktatás működésképtelen lett" - felmondott egy budai iskolaigazató

"Az oktatás működésképtelen lett" - felmondott egy budai iskolaigazató

Durván elszaporodtak a pockok, vis maior helyzet van a földeken

Durván elszaporodtak a pockok, vis maior helyzet van a földeken

Videó: Tapadt az öreg Opel a Ferrarira, nem volt menekvés

Videó: Tapadt az öreg Opel a Ferrarira, nem volt menekvés