szerző:
MTI/hvg.hu

A tavaly műtéteken átesett színészlegenda a Nemzeti Színház Úri muri című darabjában tér majd vissza idén.

Cserhalmi Budapesten született, a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után néhány évadot Debrecenben és Veszprémben, majd két évet a Nemzeti Színházban töltött, 1979-től a Mafilm színtársulatában dolgozott, 1983-ban a Székely Gábor és Zsámbéki Gábor irányításával induló, legendássá vált Katona József Színház társulatának lett alapító és meghatározó tagja.

1989-ben visszatért a Nemzetibe, a kilencvenes évek elején rövid ideig a Labdatér Teátrum művészeti vezetője volt. Féléves amerikai távollét után 1994-ben csatlakozott a Székely Gábor vezette, újonnan alakult Új Színházhoz, 1999-től a Radnóti Színház tagja volt négy éven át. 2013 óta a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja.

Csaknem kétszáz színházi bemutatója volt. A legnagyobb klasszikus szerepeket játszhatta el, Shakespeare, Moliére és orosz drámák főhőse volt, sokszor gondoltak rá magyar darabok színpadra állításakor is.

©

Több mint kétszáz filmet forgatott, egy időben állandó szereplője volt Jancsó Miklós filmjeinek. Dolgozott Szabó Istvánnal, Makk Károllyal, Sára Sándorral, Bacsó Péterrel, Mészáros Mártával, főszereplője volt a filmnyelvet megújító Bódy Gábor több művének (Agitátorok, Amerikai anzix, Nárcisz és Psyché), a rendező Győrben vele vitte színpadra a mára legendássá vált Hamletet. Játszott történelmi témájú alkotásokban (80 huszár, Szirmok, virágok, koszorúk, A hídember, A temetetlen halott, Vadászat angolokra, Utolsó jelentés Annáról). Emlékezetes alakítást nyújtott a társadalmi kérdéseket boncolgató Dögkeselyű című krimiben, a nemzedéke életérzését tükröző A nagy generációban, az Ottlik Géza kisregényéből forgatott Hajnali háztetőkben, a mára kultuszfilmmé vált Kontrollban.

Az ügynöktémát feldolgozó, Drága besúgott barátaim című filmjében lánya, Cserhalmi Sára rendezte, egyik főszereplője volt a Mundruczó Kornél rendezte Jupiter holdjának, és játszott Mészáros Márta legutóbbi filmjében, az Aurora Borealis - Északi fényben.

Az egykor első osztályú vívóként is ismert színész soha nem vett igénybe kaszkadőrt, a hitelességre törekedve Az igazi Mikulás című filmhez alapfokon még zongorázni is megtanult. 1973-ban a Jankovics Marcell rendezte János vitézben az ő hangján szólalt meg a címszereplő. A tévében ő vezette a Múlt-kor című televíziós történelmi magazint.

A sokoldalú színész készített zenés lemezt is (Básti Julival a Hallgass kicsit, Novák Péterrel Eklektikon címmel). A Férfi és nő című zenés műsorban Básti Juli, Udvaros Dorottya és Kulka János társaságában többször is fellépett Dés László és Bereményi Géza dalaival.

Cserhalmi György: „Eltapsoltunk huszonvalahány évet"

A Nemzetiben Csörgheő Csuli szerepét próbálja. Harmadéves kaposvári színinövendékeit igazmondásra tanítja. A színházi szakmát felborzoló zaklatási ügyekről az a véleménye, hogy a színek palettáján nem csak a fekete és fehér létezik. A nagybetűs férfi színész egy tragikus veszteség és több műtét után tér vissza.

Színházi rendezőként Zalaegerszegen Arthur Miller Pillantás a hídról című drámáját és a Villa Negra című komédiát állította színpadra, Debrecenben a Boldogult úrfikoromban című darabot, amelyet Krúdy Gyula regényéből Parti Nagy Lajos írt.

Megkapta a Balázs Béla-díjat, az érdemes művész címet, 1990-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. Több alkalommal nyerte el a magyar filmszemlén a legjobb férfi alakítás díját, illetve a filmkritikusok elismerését. 2003-ban az Európai Unió filmes életműdíjával tüntették ki. 2005-ben Prima Díjat kapott, 2013-ban neki ítélték a makói önkormányzat Páger Antal Színészdíját. 2014-ben megkapta a Gábor Miklós-díjat a Vörösmarty Színház Lear király című előadásának címszerepében nyújtott alakításáért, és a Nemzet Színészének választották a címet viselő művészek. Néhány éve a Kaposvári Egyetemen tanít, harmadéves diákjai osztályvezető tanáraként színészmesterséget oktat.

Nemzedékének egyik legkarizmatikusabb színészegyénisége az elmúlt egy évben térd-, majd gerincműtéten esett át, tervezett színpadi visszatérése a Nemzeti Színház Úri muri című előadásában néhány hónapot késik. Január közepén hosszú idő után lépett fel a nyilvánosság előtt, a magyar sportolók díjátadó gáláján énekelt Udvaros Dorottya társaságában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ha ez igaz, elég szép telefon lesz a Note10 – képek

Ha ez igaz, elég szép telefon lesz a Note10 – képek

Szenegál bejutott az Afrika Kupa döntőjébe

Szenegál bejutott az Afrika Kupa döntőjébe

Megtalálták a fecskegyilkos redőnyszerelőt

Megtalálták a fecskegyilkos redőnyszerelőt

Lefejezi a Microsoft a Remix 3D-t

Lefejezi a Microsoft a Remix 3D-t

Itt a főszezon, de a fonyódi strand továbbra is fel van túrva

Itt a főszezon, de a fonyódi strand továbbra is fel van túrva

Kölcsönautóval indult Budapestről a horvát autópályán súlyos balesetet szenvedett család

Kölcsönautóval indult Budapestről a horvát autópályán súlyos balesetet szenvedett család