szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Szabad Sajtó Alapítvány három embert azért idén is díjazott.

Bunkómenetnek nevezte a Békemenetet, a Fideszt pedig az új kisebbség pártjának Molnár Gyula MSZP-elnök a Szabad sajtó-díj átadásán. Szerinte hazugság „a Fidesz meséje a megtámadott Magyarországról”. „Nincs háború, ehhez elég kinézni az ablakon” – mondta, miközben március 15-e alkalmából tömegek vonultak egyébként Budapesten az utcán.

Molnár Gyula kisebb kampányeseménnyé alakította a díjátadót, arról beszélt például, hogy amennyiben a jelenlegi hatalom kap még egy esélyt, akkor „el fognak jutni az emberek pénzéhez, az emberek magánéletéhez”. Ezért arra kérte az elmúlt hónapok fanyalgóit, hogy tegyék félre az előítéleteiket, az ellenzéki médiától és értelmiségtől pedig azt kérte, hogy a jogos belső dilemmák elemzése helyett segítsék Dávid harcát Góliát ellen.

Úgy vélte, a hódmezővásárhelyi időkőzi polgármester-választáson „leomlott az apátia fala”, a Fidesz pedig „megbukott a fejekben és a szívekben is”. Kránitz László, a Szabad Sajtó Alapítvány kuratóriumi elnöke rövid köszöntőjében azt mondta, a márciusi ifjak biztosan nem örülnének azt látva, hogy a kormány maga alá gyűrte a közmédiát, bezárat egy számára nem szimpatikus lapot, az állami szférában dolgozók pedig nem merik elmondani a véleményüket. Úgy fogalmazott:  szíve szerint mindenkit kitüntetne, aki miatt még létezik szabad sajtó.

A Szabad Sajtó Alapítvány díját viszont idén csak hárman vehették át: Lakner Zoltán politológus, politikai elemző; Németh Péter, a Népszava tiszteletbeli főszerkesztője; Papp Réka Kinga újságíró, civil aktivista.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!