szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Mongooz and the Magnet és a 30Y-os Beck Zoli egy két nyelven megszólaló dalban beszélnek arról az érzésről, amikor az ember elhagyja korábbi életét. A klipet először a hvg.hu-n láthatják.

Újabb klippel jelentkezett a – hvg.hu-n két éve bővebben is bemutatott multinacionális – Mongooz, amit a pécsi zenekar ezúttal a Beck Zolival közös Elköltöző című dalhoz készített.

„A dal a különböző életfázisokon való keresztülevezésről szól, mind fizikai, mind érzelmi értelemben. A veszteségektől való félelemről, de az ezekkel történő szembenézésről is. Önmagunk megtalálásáról” – mondja Magnus Maloy a Mongooz énekese.

Tavaly együtt turnéztak a 30Y-os srácokkal. Akkor született az ötlet, hogy írjanak Beck Zolival közösen egy dalt. Őt is izgatta a dolog, így Pécsett összeültek, és elkezdtek írni egyet, amiben magyarul és angolul is énekelnek. A dal alapjai tehát egy éve születtek. „Két héttel ezelőttig semmi sem történt vele, ezután megtaláltuk a felvételt a telefonomon, majd folyton ezt hallgattam. Innentől kezdve felgyorsultak az események, és a dal szövegét szó szerint a stúdióban fejeztük be. Minden olyan természetesen jött.”

Beck Zoli szerint a dal megírta magát. „Iannél összeültünk egyik este, főzött valami könnyű tejszínes tésztát, irish al dente, aztán kigurult egy egyszerű dallam, aminek valahogy lehetett érezni a valóságát. Leginkább azért, mert nem is 30Y- és nem is Mongooz-dalt hozott, hanem valamit, ami annak a lakásnak, a félig berendezett szobának, sarokba stócolt kartondobozoknak a sajátja – szóval a permanens költözésélményt rögzítette.”


A Mongooz and the Magnet idén őszre új stúdió albummal készül, áprilisban fellépnek a régió egyik legfontosabb showcase fesztiválján észtországban, a Tallinn Music Weeken és itthon is aktívan koncerteznek. A tagok egyébként továbbra is a pécsi klinikán dolgoznak kutatóorvosként amikor épp nem a hangszereikkel vannak elfoglalva.

A 30Y legújabb albuma EGY koncertlemez – ennek rendhagyó bemutatója lesz tavasszal Budapesten és Pécsett. A rendhagyás pedig azt jelenti: a zenekar nem koncertezik, hanem mesél sorrendben 10. lemezének dalairól, és persze, első hallgatásra hívja a 30Y közösségét. A tavasz még egy 30Y megjelenést tartogat: május elején jelenik meg a zenekar új dala, amelyhez klip is készül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!