szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy izraeli politikus az után ítélte el Portmant, hogy kiderült, a színésznő a gázai eseményeket követően nem veszi át a Nobel-díj izraeli megfelelőjét.

Oren Hazan izraeli politikus támadott Natalie Portmannek, amiért a színésznő nem akar részt venni a Genesis-díj átadásán. A díjat minden évben egy olyan zsidó embernek ítélik oda, aki kiemelkedően teljesít a saját szakmájában, azaz amolyan izraeli Nobel-díj. A kétmillió dollárral járó díjat idén Portmannek akarták adni, csakhogy a színésznő lemondta a megjelenést arra hivatkozva, hogy bizonyos "közelmúltbeli" események miatt "kellemetlenül" érezné magát, ha elmenne.

Portman azután nyilatkozta ezt, hogy pár nappal korábban kilenc palesztin tüntető meghalt, mikor az izraeli hadsereg élestölténnyel lőtt rájuk. A színésznő "hihetetlenül lehangolónak" tartja a legújabb fejleményeket, és szerinte "nem tudna nyugodt szívvel készülni az eseményre".

Erre válaszul a Likud párti Hazan "teljesen eszement" ötletnek nevezte, hogy Portmannek ítélték a díjat. Azzal vádolta a színésznőt, hogy bár a karrierje előmozdítása érdekében épít a származására, valójában nincs kapcsolata az országgal, hiszen négyévesen az Egyesült Államokba költözött. Ezután pedig felszólította Aryeh Deri belügyminisztert, hogy fossza meg Portmant az izraeli állampolgárságától – írja a Daily Mail.

A kulturális és sportminiszter, Miri Regev hozzátette: "Szomorúan hallottam, hogy egy zsidó színésznő azokhoz csatlakozott, akik Izrael csodálatos sikertörténetét a 'sötétség történetének' tartják."

A Gázai övezet határánál március 30-a óta tartanak a tiltakozások és az összecsapások, ezalatt legalább 34 palesztin tüntető meghalt, és több százan megsebesültek. Izraeli oldalon nincs áldozat.

Izrael állítása szerint csupán akkor nyit tüzet, ha a kerítés rongálását, a beszivárgást vagy a támadásokat akarja leállítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zöld rendszámos Kiák tesztje: szabadidőautó a kombi ellen

Zöld rendszámos Kiák tesztje: szabadidőautó a kombi ellen

Újabb vidéki településen próbálkoznak a kulturális élet átszabásával

Újabb vidéki településen próbálkoznak a kulturális élet átszabásával

Engedélyezte az Egyesült Államok gyógyszerhatósága a Johnson and Johnson vakcináját

Engedélyezte az Egyesült Államok gyógyszerhatósága a Johnson and Johnson vakcináját