szerző:
MTI / hvg.hu

Egy építkezés során került elő a test, felerősítheti a rendszerkritikus hangokat.

A dinasztiaalapító Reza Pahlavi (1878-1944) iráni sah rég elveszett múmiáját találhatták meg Teheránban egy síita szentély átépítése közben.

Hasszan Khalil Abadi, városi tanács kulturális örökséggel és turizmussal foglalkozó bizottságának vezetője szerint "lehetséges", hogy a mumifikálódott holttest, amelyre hétfőn bukkantak építőmunkások az egykori királyi mauzóleum közelében, a Sahr-i Rej szentély bővítési munkálatai közben, a néhai uralkodóé.

Az uralkodó johannesburgi száműzetésében, 1944-ben hunyt el, s úgy tudni, hogy holttestét négy évvel később vitték Teheránba, ahol a Sahr-i Rej szentélyben temették el.

A szentélyben lévő családi mauzóleumot az 1979-es iszlám forradalom után feldúlták, a dinasztiaalapító földi maradványait azonban nem találták meg, és később az a szóbeszéd járta, hogy Reza Pahlavi testét fia, Mohammad Reza Pahlavi, az utolsó iráni sah kicsempészte az országból, amikor a forradalom miatt menekülni kényszerült.

A szentély igyekszik bagatellizálni a felfedezés jelentőséget, a sajtószolgálat szerint csak szóbeszédről van szó, és mivel a szentélyt egy volt temető övezi, "nincs semmi meglepő egy holttest felbukkanásában".

A múmia megtalálása mindenesetre élénk visszhangot keltett a közösségi médiában, és Hasszan Khalil Abadi, a városi tanács illetékese a tetem "felelős testületek általi" vizsgálatát ígérte.

Egyelőre ellentmondó értesülések vannak arról, hová került a múmia. Az önkormányzati illetékes szerint visszatemették, környékbeli lakosok szerint elszállították. Az ifpnews.com iráni hírportálon közölt fotókon meghökkentő a hasonlóság a múmia és a halott király között.

A néhai király unokája, az amerikai száműzetésben élő Reza Pahlavi trónkövetelő felszólította az iráni hatóságokat, hogy "semmit se rejtsenek el".

Az 1925-ben hatalomra került Reza Pahlavi példaképe, a török Kemal Atatürk nyomdokain haladva modernizálta az országot, letörte a nomád törzsek ellenállását, európai mintájú jogrendszert és névadást vezetett be, megtiltotta a régi címek használatát. Németbarát irányvonala miatt 1941-ben brit és szovjet csapatok támadták meg Iránt, a sahot pedig lemondatták fia, Mohammad Reza javára – írja az MTI.

A múmia kritikus időpontban bukkant fel: Reza sah nevét ugyanis, mely évtizedekig nem volt hallható, az idei rendszerkritikus zavargások során többször is skandálták.

Abbas Milani, a Stanford Egyetem iráni tanulmányainak igazgatója szerint a sah felbukkanása igazi "rémálommá" válhat az iráni rezsim számára, mert annak bizonyítéka, hogy a történelmet nem azok írják, akik önkényuralmi rendszereket építenek erőszakosan és képmutatóan, ásókkal és buldózerekkel – írja a Guardian.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!