szerző:
MTI

A Svéd Akadémia körül kirobbant molesztálási botrány és az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testületen belüli feszültségek miatt elképzelhető, hogy nem ítélik oda idén az irodalmi Nobel-díjat - jelentette szerdán a svéd rádió (SR).

Anders Olsson, az akadémia megbízott titkára részletek közlése nélkül elmondta, hogy a "testület éppen mérlegeli a kérdést", és hamarosan dönteni fog.

Peter Englund, aki kilépett az irodalmi Nobel-díjat odaítélő bizottságból tiltakozásul az akadémián belüli molesztálási botrány kezelése miatt, a rádiónak nyilatkozva úgy vélte, hogy a legjobb döntés az lenne, ha egy évvel elhalasztanák az idei díj odaítélését.

Göran Malmquist egy másik akadémiai tag azonban a TT svéd hírügynökségnek cáfolta az esetleges halasztást és közölte, hogy az irodalmi Nobel-díjat a normális menetben oda fogják ítélni.

Az elmúlt hetekben Peter Englund mellett a testület öt másik tagja, köztük Sara Danius akadémiai titkár jelentette be, hogy a jövőben nem vesz részt a testület munkájában a molesztálási ügy kezelése miatt - a testület egyik tagjának férje szexuálisan molesztált, zaklatott számos nőt -, valamint amiatt, hogy kiderült, a testület néhány döntése korábbi irodalmi Nobel-díjasról idő előtt kiszivárgott, azaz sérültek az díjat övező titoktartási szabályok.

Az akadémia a múlt héten közölte, hogy felülvizsgálja összeférhetetlenségi szabályait, arra törekszik, hogy a testületen belül és a külvilággal is javuljon a kommunikáció. A közleményben elismerték, hogy a botránnyal kapcsolatos hírverés súlyos károkat okozott az irodalmi Nobel-díj presztízsében.

XVI. Károly Gusztáv svéd király csütörtökön bejelentette, hogy megváltoztatja az akadémia szabályait, lehetővé teszi új tagok felvételét. Az akadémia tagság ugyanis örökéletű.

A Svéd Akadémiát 1786-ban III. Gusztáv svéd király alapította, 1901 óta ítéli oda az irodalmi Nobel-díjakat. Azóta hét alkalommal - 1914, 1918 1935, 1940, 1941, 1942 és 1943-ban - nem ítélték oda az elismerést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Biztonsági rizikót jelent a pénzért adott EU-állampolgárság

Biztonsági rizikót jelent a pénzért adott EU-állampolgárság

Úgy várják a szállodások október 23-át, mint a karácsonyt

Úgy várják a szállodások október 23-át, mint a karácsonyt

Zaj- és hőségcsökkentő aszfalttal kísérleteznek Párizsban

Zaj- és hőségcsökkentő aszfalttal kísérleteznek Párizsban

20 szokatlan rádiójelet fogtak az űrből

20 szokatlan rádiójelet fogtak az űrből

Álmaink dömpere: ilyen egy repülőgép-hajtóműves hatalmas Volvo teherautó

Álmaink dömpere: ilyen egy repülőgép-hajtóműves hatalmas Volvo teherautó

Jóleső falat csúszott le a Waberers torkán

Jóleső falat csúszott le a Waberers torkán