szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyarországi cigány közélet egyik legismertebb alakja 79 éves volt.

Életének 79. évében elhunyt Choli Daróczi József cigány író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő, újságíró. Choli Daróczi József családja tudatta a hírt a RomNettel.

A magyarországi cigány közélet egyik legismertebb alakja 1939-ben született a Hajdú-Bihar megyei Bedőn. Kamaszként hagyta el a szülőfaluját. Az 1956-os forradalom idején szökés közben kapták el, a politikai foglyok között töltötte le a tízhónapos börtönbüntetését, Antall József volt miniszterelnökkel került egy cellába.

A hetvenes években számos verse jelent meg cigány és magyar nyelven, a nevéhez fűződik egy cigány-magyar kisszótár és egy lovári nyelvkönyv.

Elsőként fordította le az Újszövetséget cigány nyelvre.

A nyolcvanas években az Országos Cigánytanács vezetője lett, a rendszerváltás után a X. kerületi cigány önkormányzat elnökeként dolgozott. 1994-től a Zsámbéki Apor Vilmos Főiskola adjunktusaként dolgozott, romológiát, cigány nyelvet, történelmet tanított. Innen vonult nyugdíjba, de ezután is aktívan részt vett a cigányság kulturális és politikai életében.

Choli Daróczi Józsefre szűk családi körben emlékeznek, nyilvános, közös megemlékezést és virrasztást csak a gyászszertartást megelőző napon tartanak. A temetés időpontját és helyszínét később tudatja a család.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Spacex már a fegyverkezési versenyből sem tud kimaradni

A Spacex már a fegyverkezési versenyből sem tud kimaradni

Elmaradt a Barcelona nagy megújulása a Fradi elleni BL-rajt előtt

Elmaradt a Barcelona nagy megújulása a Fradi elleni BL-rajt előtt

Motorossal ütközött egy autó a XVIII. kerületben

Motorossal ütközött egy autó a XVIII. kerületben